Nagyvilág

Több rakétával is trükközhet Észak-Korea

Dél-Korea szerint szomszédjuk várhatóan észak-nyugati partvidékéről készül rakétát kilőni, Japán egy másik bázison is látott készülődést.

A szöuli védelmi tárca szóvivője szerint Phenjan az ország északnyugati részén található Szohe űrközpontból fogja felbocsátani a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát. A minisztérium hozzátette: szükség esetén – tehát ha dél-koreai területre esne – készek elfogni ezt a rakétát vagy annak részeit.

Az NHK japán televízió ugyanakkor műholdfelvételek alapján észlelte, hogy egy mobil rakétaindító szerkezetet egy másik rakétabázisra, az észak-keleti partra szállítottak. Tokióban ebből arra következtetnek, hogy Phenjan esetleg további – kisebb hatótávolságú – rakétákat is kilőni készül.

Észak-Korea kedden jelentette be egy “műhold felbocsátásának” szándékáról szóló hírt, amit megerősített a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) egyik szóvivője, a japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették.

Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre – állítása szerint – műholdfellövést. Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint ugyanakkor az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik