Megmenekülhet a pusztulástól a Nagymedve mérsékelt égövi esőerdő

Megmenekülhet a pusztulástól az északi félteke legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a kanadai Nagymedve, amelynek szigorú védelméről hosszú évek csatározásai után jött létre történelminek minősített megállapodás a helyi indián őslakosok, a környezetvédők, a fakitermelő cégek és a kormányzat között. A hét elején ismertetett egyezség értelmében a Brit-Kolumbia tartománybeli 6,4 millió hektáros terület 85 százaléka védett lesz, és csak 15 százalékán engedélyezik a “az Észak-Amerikában legszigorúbb előírásoknak” megfelelő fakitermelést. Az egyezmény részeként tilos lesz a grizzlyk kereskedelmi célú vadászata a területen.

A Nagymedve a világ egyik legnagyobb mérsékelt égövi esőerdője, a fekete medve egyik ritka alfaja, a helyi őslakosok által szellemmedveként emlegetett Kermode-baribál otthona. A vidéken 26 indián törzs él.

A brit-kolumbiai táj esetén a Nagymedve-esőerdő az ékkő a koronán

– mondta Christy Clark, a kanadai tartomány miniszterelnöke, hozzátéve, hogy az egyezmény a terület nagyobb védelmet szolgálja majd, ugyanakkor gazdasági lehetőségeket is biztosít az őslakosoknak és az ott élőknek. A megállapodásban foglaltak várhatóan tavasszal emelkednek törvényerőre.

A 6,4 millió hektáros területet több mint felét borítják fák, ebből 2,3 millió hektárnyit ősi, akár kétezer éves vagy még öregebb példányok, amelyek nagy mennyiségben nyelnek el karbont.

Környezetvédő szervezetekkel, például a Greenpeace-szel összefogva a helyi indián törzsek az 1990-es években indítottak harcot a fakitermelő vállalatok ellen, mert úgy látták, hogy az esőerdő pusztulásra van ítélve. Akcióik részeként utakat torlaszoltak el, tüntetéseket szerveztek – nemcsak Kanadában, hanem más országokban, például Ausztriában is. A tárgyalások csak az ezredforduló után kezdődtek meg, és csak most vezettek eredményre.

 

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények