Nagyvilág

Feljelentette Kadirovot a megfenyegetett orosz ellenzéki

A csecsen elnök „rajzfilmhősnek” nevezte Kaszjanovot és hisztériának a fenyegetőzésre adott reakciót.

Feljelentést tett a csecsen elnök ellen Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök, jelenleg ellenzéki vezető. A Vlagyimir Putyin támogatását élvező Ramzan Kadirov egy olyan videót tett közzé, melyben az ellenzéki politikus, valamint Vlagyimir Kara-Murza aktivista egy orvlövész célkeresztjében voltak láthatók.

Kaszjanov és Kara-Murza a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz és a szövetségi nyomozó bizottsághoz fordult. Az Instagram közösségi szolgáltató eltávolította a videót Kadirov közösségi oldaláról.

A csecsen elnök maga is azt javasolta az orosz ellenzék képviselőinek, hogy forduljanak a bírósághoz, és hisztériának nevezte a videóra adott reakciót. „Ha ezek az úgynevezett rajzfilmhősök ilyen szörnyen megijedtek attól, hogy kinevettem őket, akkor nyitva áll előttük a bírósági út. Én törvénytisztelő állampolgár vagyok, minden szavamért felelek és kitartok szilárd véleményem mellett” – jelentette ki, hazaárulónak és csalónak nevezve azokat, akiket „elfogott a hisztéria egy rövid videó miatt”.

Kaszjanov ugyanakkor gyilkosságra való felbujtásként értékelte azt. A politikus annak a pártnak a társelnöke, melyet korábban a csaknem egy évvel ezelőtt agyonlőtt Borisz Nyemcov vezetett.

Kaszjanov reményét fejezte ki, hogy Putyin is szót emel majd Kadirov ellen, aki ellen a Jabloko nevű liberális ellenzéki párt vezetője is beadvánnyal fordult az orosz államfőhöz és a főügyészhez. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik