Nagyvilág

112 újságíró adta életét munkájáért tavaly

újságíró
újságíró

2015-ben 112 újságírót öltek meg a világ konfliktuszónáiban. Legtöbben robbantásokban vagy emberrablás következtében, golyózáporban, vagy célzott támadásokban vesztették életüket – áll az idén 25 éves, brüsszeli központú Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ) szerdán közreadott jelentésében.

A beszámoló szerint tavaly a Charlie Hebdo francia nyelvű szatirikus hetilap ellen lekövetett támadásban meghalt 12 újságíróval Franciaország került a szomorú lista élére. Ezután Jemen és Irak következik 10-10 újságíró munka közben bekövetkezett halálával. A jelentésben közölt statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy nem csupán a konfliktuszónákban halnak meg újságírók, hanem sokan a békés országok szervezett bűnözői csoportjainak esnek áldozatául, mások a korrupció ellenes tényfeltáró munkájuk során válnak célponttá.

Az elmúlt 25 évre vonatkozó kimutatásban az újságírók számára legveszélyesebb tíz ország listáját Irak vezeti 309 halottal, majd Fülöp-szigetek következik 146, Mexikó 120, Pakisztán 115, Oroszország 109, Algéria 106, India 95, Szomália 75, Szíria 67 és Brazília 62 erőszakos cselekményben meghalt újságíróval.

A nemzetközi szervezet véleménye szerint kevés figyelem jut a munkájuk során életüket vesztett újságírókra. Tízből alig, ha egy esetben folyik bírósági vizsgálat a körülmények és az elkövetők kiderítésére. A jogi felelősségre vonás elmaradása tovább növeli az újságírók ellen elkövetett erőszakos cselekmények számát – hangsúlyozza a szövetség.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség 25 éves fennállása óta 2297 újságíró vesztette életét munka közben. Eddig a 2006-os évben halt meg a legtöbb újságíró, akkor 155 vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik