Nagyvilág

Tüntetésre biztatja sofőrjeit az Uber Franciaországban

Vannak azonban, akik nem kérnek abból, hogy a cég mondja meg, mi ellen tiltakozzanak, inkább az együttműködést keresnék a taxisokkal.

Egy héttel ezelőtt még a taxisok tüntettek az Uber ellen Franciaországban, most viszont az „ellenoldal” szervez demonstrációt – szerdán az okostelefonos fuvarszervező alkalmazásokkal dolgozó sofőrök vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak a taxisok védelmében tervezett kormányzati szigorítások ellen.

A megmozdulást az amerikai Uber és francia konkurense, a Chauffeurs Privées is támogatja, mindkét szolgáltató arra kérte sofőrjeit, vegyenek részt a tiltakozásban. A szerdán tartandó tüntetést szervező Joseph François, az Alternative Mobilité Transport szövetség vezetője azt mondta: valódi vitára van szükség, hogy feloldják azt az ellentétet, ami szerint a taxisoknak akár 240 ezer eurót is rá kell költeniük az engedélyre, míg egy Uber-sofőr kevesebb mint kétezer euróból megfelelhet a feltételeknek.

Vannak azonban olyan sofőrök, akik azért nem csatlakoznak a megmozduláshoz, mert úgy látják: az okostelefonos fuvarszervező alkalmazásokat működtető szolgáltatók kihasználják a sofőröket, aprópénzzel szúrják ki a szemüket, miközben a vállalatok szépen gyarapodnak.

Az engedéllyel rendelkező taxisok ugyanakkor előnyben vannak a konkurenciával szemben abban a tekintetben, hogy használhatják a buszsávokat, a vasútállomásoknál, repülőtereknél kialakított taxiállomásokat, és az utcán is felvehetnek utasokat, míg az Uber-sofőrök csak hívásra szállhatnak ki. Ugyanakkor a 17 ezer párizsi taxisra akár kétszer annyi magánsofőr is juthat, de hogy pontosan mennyi, azt nem tudni, mert az Uber és a többi cég nem árulja el.

Az egyik, mobilalkalmazásokat használó sofőröket tömörítő szervezet vezetője azt mondta: Franciaországnak a taxikra és a magánsofőrökre is szüksége van, de nem kell belőlük annyi, hogy az árak leszorításával kiszorítsák a taxikat. Sayah Baaroun szerint jogilag korlátozni kellene a magánsofőrök számát is, a taxisoknak pedig meg kell érteniük, hogy nem ellenük vannak, párbeszédre van szükség.

„De mindenek felett nem kérünk abból, hogy az Uberhez hasonló cégek mondják meg nekünk, hogy miért tiltakozzunk” – mondta Baaroun, akinek szervezete nem vesz részt a szerdai megmozduláson. (France24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik