Nagyvilág

Kitiltásra kitiltással felel Moszkva

kijárat (elbocsátás, távozás, )
kijárat (elbocsátás, távozás, )

Moszkva öt amerikai illetékesnek tiltotta meg a beutazást a Magnyitszkij-lista bővítése miatt, válaszul arra, hogy Washington újabb neveket vett fel az úgynevezett Magnyitszkij-listára, Moszkva öt amerikai igazságszolgáltatási illetékesnek tíltotta meg a beutazást Oroszországba – közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A Moszkva által kitiltott személyek: Alberto R. Gonzales volt amerikai igazságügyminiszter, Douglas J. Feith politikai kérdésekért felelős volt védelmiminiszter-helyettes, John Rizzo, a CIA volt vezető jogtanácsosa, Jay Scott Bybee volt igazságügyi miniszterhelyettes és William James Haynes II., a védelmi minisztérium volt vezető jogtanácsosa. Az orosz külügyi tárca közleménye hangsúlyozta: Washington a Magnyitszkij-listát már régóta arra használja, hogy koholt vádakkal illessen orosz tisztségviselőket, amivel csak a kétoldalú kapcsolatokra mér csapást.

Újabb 5 név a listán

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy további öt orosz illetékes neve került fel a Magnyitszkij-listára: Alekszej Anyicsin volt belügyminiszter-helyettes és a szövetségi nyomozó bizottság korábbi vezetője, Borisz Kibisz, Pavel Lapsov és Oleg Urzsumcev nyomozók, illetve Jevgenyij Antonov, akiről egyelőre nincsenek további információk. John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a szóban forgó személyek amerikai bankszámláit – amennyiben vannak nekik – befagyasztják, tulajdonukat lefoglalják, illetve nem kaphatnak amerikai vízumot, az amerikai állampolgároknak pedig tilos velük üzleti kapcsolatot létesíteni.

Szergej Magnyitszkij 2009-ben orosz börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében. Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei. Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztségviselők ellen. A hétfőn bejelentett öt személlyel együtt immár 39 név szerepel a Magnyitszkij-listán.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik