Külföld

Brüsszel elzárná a terroristák összes pénzcsapját

24.hu
24.hu

2016. 02. 02. 19:03

Cselekvési tervvel álltak elő, szigorúbban szabályoznák a bitcoint és a régiségkereskedelmet is.

Cselekvési tervvel állt elő az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozására: ennek keretében felszámolnák a tiltott készpénzforgalmat és befagyasztanák a terrorista csoportokhoz köthető számlákat. Hatékonyabbá tennék a hírszerző szervek közt is a pénzügyi információk megosztását. Kiemelt cél, hogy a terroristák pénzmozgását követve azonosítsák a támogatókat és a kedvezményezetteket.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta: követni kell a pénz útját és elvágni a forrásokat a terrorista cselekmények megelőzése érdekében. „Ha a pénztárcájukat célozzuk meg, csökkenteni tudjuk az utazási lehetőségeiket, azt hogy robbanószert és fegyvert vásároljanak, valamint azt, hogy gyűlöletet és a félelmet terjesszenek” – jelentette ki.

A cselekvési terv illeszkedik a már meglévő pénzmosást ellenőrző jogszabályokhoz. A bankok számára kötelezővé tennék az alacsonyabb banki biztonsági rendszerrel működő országokból érkező, vagy oda utalt összegek magasabb fokú ellenőrzését. Javítanák a bitcoin nevű virtuális valuta használóinak azonosíthatóságát, és szigorúbb szabályozást írnának elő a névtelen utalásokat lehetővé tévő előre feltöltött bankkártyákra.

Az akcióterv külön fejezetben foglalkozik a terroristák bevételi forrásául szolgáló régiségkereskedelem szigorításával is. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.