Nagyvilág

„Pozitív üzenetet” kapott Genfben a szíriai ellenzék

A humanitárius ügyek rendezését szabták az érdemi tárgyalások előfeltételéül.

Hétfőn Genfben első alkalommal találkoztak a szíriai ellenzék képviselői Steffan de Misturával, az ENSZ különmegbízottjával, aki közvetít köztük és a szír kormány között. A Tárgyalási Főbizottság által képviselt ellenzék az érdemi tárgyalások előfeltételeként a humanitárius ügyek rendezését szabta meg, amibe beletartozik a blokádok feloldása, a segélyszállítmányok célba juttatásának lehetővé tétele, a politikai foglyok elengedése és a civilek elleni támadások befejezése.

Szálem Muszlit ellenzéki szóvivő azt mondta: nagyon pozitív üzenetet kaptak Misturától, de megvárják a damaszkuszi rezsim válaszát. Oroszországot azzal vádolta meg, hogy Bassár el-Aszad támogatásával „egy új Hitler” létrehozásában segédkezik a Közel-Keleten.

Mistura kedden találkozik a szír kormány képviselőivel. Azt mondta: megérti az ellenzéki aggodalmakat, és ha a rendszer szabadon engedi a bebörtönzött nőket és gyerekeket, az már előrelépést jelent. Az olasz diplomata hozzátette: mindkét oldalon látja a törekvést a mélyebb tárgyalásokra, de felszólította a nagyhatalmakat, hogy kezdjenek tárgyalásokat a tűzszünet betartatásáról, mert a béketárgyalások során ez nem az ő feladata.

A szír ellenzék csak hosszas habozás után küldte el delegációját Genfbe, miután nemzetközi garanciákat kapott követelései teljesítésére. Ez a harmadik diplomáciai kísérlet, hogy a szíriai válságra tárgyalásos megoldást találjanak, de Mistura azt ígérte, hogy ez másmilyen lesz, mint a korábbiak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik