Nagyvilág

Az USA-ból márpedig nem lesz Svédország!

Donald Trump összeveszett a Fox csatornával, és nem ment el a republikánus jelöltek iowai vitájára, ahol a fiatalabbik Bush alaposan beégett a családi örökség miatt.

A legnépszerűbbnek tartott republikánus elnökjelölt, Donald Trump távollétében tartották meg csütörtök este a republikánusok országos tévévitáját az iowai Des Moines-ben. Ez volt az utolsó vita a hétfői iowai jelölőgyűlés előtt, amivel megkezdődik az amerikai előválasztások sorozata, és egyes államokban döntenek a pártok várható elnökjelöltjeiről.

A Fox televízió és a Google közös szervezésében megrendezett vitán hét elnökjelölt jelent meg: Jeb Bush volt floridai kormányzó, Ben Carson sebész, Chris Christie, New Jersey kormányzója, Ted Cruz texasi szenátor, John Kasich ohiói kormányzó, Rand Paul, Kentucky szenátora és Marco Rubio floridai szenátor.

Háború Trumppal, Trump nélkül

A milliárdos Trump napok óta csatában áll a Foxszal, mert szerinte az egyik műsorvezető, Megyn Kelly, részrehajló és ellenséges vele. A tévé vezetői az utolsó pillanatig fenntartottak számára egy üres dobogót, Trump azonban nem gondolta meg magát, és Iowában jótékonysági nagygyűlést tartott.

A vita is Trumppal kezdődött, Kelly arra kérte ugyanis a jelenlévőket, hogy mondják el véleményüket “az elefántról, aki nincs itt”. Bush ironikusan megjegyezte, hogy neki hiányzik Trump, Cruz szerint a vita és a küzdelem a Fehér Házért többről szól, mint Trump. Ezzel Rubio is egyetértett, és hozzátette, hogy Trump ugyan “szórakoztató srác”, de ez a kampány arról az elnökről szól, aki szerinte szisztematikusan tönkretette nagyrészt azt, ami nagyszerűvé teszi Amerikát.

Bush égése

A résztvevők mindegyike elmondta, miért önmagát tartja a legalkalmasabbnak az elnöki posztra. Christie például azzal érvelt, hogy kormányzóként mindig is napi, gyakorlatias döntéseket kellett és kell hoznia. Carson azt mondta, hogy nincs ugyan politikai tapasztalata, de főorvosként mindig élet és halál kérdéseiről, tehát súlyos kérdésekről döntött, és képes volt hatékony csapatot összeállítani.

A vita első nagy témaköre a külpolitika és a terrorellenes küzdelem volt. Többek szerint Barack Obama elnök politikája rontott az amerikai védelmi képességeken, Cruz szerint a haderő siralmas állapotban van, Rubio pedig arról beszélt, hogy az emberiség történetének legveszélyesebb csoportja az Iszlám Állam, amit katonai úton kell legyőzni, ehhez viszont újra kell építeni a haderőt. Rubio szerint Obama elnöksége idején az ország nincs biztonságban. Bush arról beszélt, hogy a terrorizmus ellen erőteljesen fel kell venni a harcot, ám amikor az egyik műsorvezető azt kérdezte tőle, milyen tanulságokat fogalmaz meg a testvére, George W. Bush iraki és afganisztáni politikája után, a kérdésre nem válaszolt. Mindössze azt mondta: a terrorszervezet “kalifátusát” el kell pusztítani.

Mi nem akarunk Svédország lenni!

Az elnökjelöltségre pályázókat faggatták belpolitikai kérdésekről is. Így például az egészségbiztosítás átalakításáról, a michigani Flint városának ivóvíz-válságáról, az idősek orvosi ellátásáról és a bevándorlásról. A politikusok egymással is vitába keveredtek, de gyakran támadták Hillary Clintont és a demokraták másik elnökjelöltjét, Bernie Sanderst, akiről Rubio azt mondta, hogy “legyen inkább Svédország elnöke”. Sanders ugyanis a napokban azt mondta: azt szeretné, ha a szociális ellátásokban az Egyesült Államok olyan lenne, mint Svédország. “Mi nem akarunk Svédország lenni. Mi az Egyesült Államok akarunk lenni” – fogalmazott a floridai szenátor, Marco Rubio.

A leghevesebb vita a bevándorlásról robbant ki, mégpedig nem a demokratákkal, hanem egymás között. A vitában ugyanis a Fox a politikusok korábbi állásfoglalásaiból, interjúiból készített kis részleteket mutatott be, majd szembesítette őket korábbi és időközben megváltozott álláspontjukkal. A vitázók fontosnak tartották, hogy a vallásról is szóljanak. Iowában ugyanis a választók körében jelentős táboruk van az evangéliumi keresztényeknek.

Lányom, szülj Iowában!

A hét politikus vitája előtt három másik republikánus aspiráns is vitázott: Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó és Rick Santorum, Pennsylvania volt kongresszusi politikusa. Ketten közülük – Huckabee és Santorum – megjelentek Trump nagygyűlésén is.

Trump a jótékonysági rendezvényről több mikroblog-üzenetet is küldött, az egyikben például arról írt, hogy szeretné, ha várandós lánya, Ivanka Iowában szülne. “Akkor megnyerném az elnökválasztást!” – írta.

Des Moines, 2016. január 29. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember az Iowa állam fõvárosában, Des Moinesben tartott választási kampánygyûlésén 2016. január 28-án. Trump a Fox televíziós csatornával zajló nézeteltérései miatt nem vett részt a republikánus pályázók utolsó országos tévévitájában. (MTI/EPA/Larry W. Smith)
Des Moines, 2016. január 29.
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember az Iowa állam fõvárosában, Des Moinesben tartott választási kampánygyûlésén 2016. január 28-án. Trump a Fox televíziós csatornával zajló nézeteltérései miatt nem vett részt a republikánus pályázók utolsó országos tévévitájában. (MTI/EPA/Larry W. Smith)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik