Nagyvilág

Trump vagy zseni, vagy őrülten ostoba, hogy nem megy el a tévévitára

Kemény csatába állt bele Donald Trump, amikor lemondta a csütörtöki televíziós vitát, és háborúba indult a konzervatív Fox News, és annak nagyhatalmú vezére ellen.

Donald Trumpnak már megint sikerült elérnie, hogy több napon át ő legyen az amerikai sajtó középpontjában, miután bejelentette: nem vesz részt a csütörtöki esti televíziós vitán. A legnépszerűbbnek számító republikánus jelölt lépése meglepte és teljesen felbolygatta a politikai sajtót, ahol értetlenkedéssel vegyes ámulattal fogadták a lépést, amiről egyelőre senki sem tudja eldönteni, hogy zseniálisan okos, vagy végtelenül ostoba döntés volt. Mert a Fox Newsban olyan veszélyes ellenfelet választott, aminek – egészen eddig – egy republikánus politikus sem mert nekimenni.

A lépés azonban nem volt teljesen váratlan. Trump és a minden konzervatív kedvenc hírcsatornájának számító Fox News között augusztus óta tartott a hidegháború, miután a hírtévé által szervezett nyárvégi vitán Megyn Kelly megszorongatta a nőkkel kapcsolatos kijelentései miatt. A milliárdos üzletember akkor a tőle megszokott kendőzetlen stílusban kikelt a szerinte elfogult támadás ellen, és bojkottal fenyegette meg a Fox Newst. Akkor végül a hírtévé nagyhatalmú vezetője, Roger Ailes elsimította az ügyet, és Trump rendszeresen szerepelt is Fox Newson, ami kötelező megálló minden republikánus politikus számára.

A tűzszünet vége

Aztán a Fox News úgy döntött, hogy a pár nappal az iowai előválasztások előtt tartandó televíziós vitán újra Megyn Kelly lesz az egyik moderátor, és ez nagyon nem tetszett Trumpnak. A nyár vége óta vezető pozícióját jelentősen megerősítő elnökjelölt úgy érezhette, van akkora ereje, hogy elérje Kelly lecserélését.

És joggal gondolhatta ezt, hiszen pár hete sikerült elérnie, hogy az ABC News mégse a Trumppal szemben kritikus, konzervatív New Hamshire Union-Leaderrel közösen készítsen egy televíziós vitát. Az előző héten pedig a republikánus pártvezetése a Trump ellen kiálló National Review helyett inkább a CNN-t bízza meg egy februári vita levezetésével.

Megyn Kelly - Fotó:Europress
Megyn Kelly – Fotó:Europress

Trump azonban a Fox Newsban, és leginkább annak vezetőjében emberére akadt. Roger Ailes ugyanis kiállt rendkívül népszerű műsorvezetője mellett, közölve, Kelly marad. Trump hiába lebegtette meg, nem vesz részt a csütörtöki vitán, ha ott lesz Kelly, hiába próbálta a háttérben elérni eltávolítását, a Fox-vezérét nem tudta megingatni, még fenyegetéssekkel – „talán túl sokat tudok Kellyről” – sem. Aztán kedden már kijelentette, hogy valószínűleg nem fog részt venni a vitán

A Fox News nem várt sokáig a válasszal, közölve, hogy Trumpnak előbb vagy utóbb meg kell tanulnia, nem válogathatja meg az újságírókat, hozzátéve: „Meglepődtünk, hogy ilyen nagyon fél Megyn Kelly kérdéseitől”. Majd egy azonnal híressé vált közleményben –amit maga Roger Ailes fogalmazott meg – kijelentették:

„Titkos hátsó csatornákon keresztül arról értesültünk, hogy az (iráni) ajatollah és Putyin arra készül, igazságtalanul bánnak vele, amikor találkoznak, ha elnök lesz.”

Majd nyilvánosságra hozták, hogy Trump kampánymenedzsere, Corey Lewandowski megfenyegette a tévé vezetését, hogy bosszút állnak Kellyn, ha ott lesz a vitán „Kemény napjai voltak az előző vita után, rossz lenne látni, hogy újra keresztül kell mennie rajta” – mondta a Fox szerint Lewandowski, akit figyelmeztettek, hogy ne tegyen több fenyegetést, ő mégis megtette.

Roger Ailes egy New York-i filmbemutatón, 2015 februárjában
Roger Ailes egy New York-i filmbemutatón, 2015 februárjában

Trump végül szerdán, egy nappal a vita előtt teljesen egyértelműen kijelentette, nem fog részt venni azon. De állítása szerint nem Kelly jelenléte adta meg neki a végső lökést, hanem Ailes „gyerekesnek” jellemzett „csúfolódó” közleménye volt az, ami után meghozta a végső döntést.

Ezzel olyan lépésre szánta el magát, amit eddig egyetlen republikánus politikus sem mert megtenni: nyíltan szembeszállt a konzervatívok körében rendkívül népszerű és hihetetlenül befolyásos Fox News-zal.

Hogy ez briliáns húzás, vagy óriási baklövés volt, azt egyelőre senki sem tudja.

A káoszjelöltnek újra sikerült zavart okoznia

A politikai elemzők és szakértők egyelőre képtelenek eldönteni, hogy milyen hatása lesz Trump elnökválasztási kampányára, hogy nem vesz részt az Iowában rendezett vitán. Elsőre őrült ötletnek tűnik pár nappal a legelső, és emiatt fontos előválasztás előtt lemondani a lehetőséget a még bizonytalan szavazók meggyőzésére, akik a győzelmet adhatnák a kezébe. A választók akár személyes sértésként élhetik meg, hogy nem tartja őket elég fontosnak – bár elkötelezett szavazóit távolmaradása biztosan nem fogja megingatni.

Ráadásul általában egy vitát visszautasító jelölt gyengének és rémültnek tűnhet, aki fél a kérdésektől. A többi republikánus jelölt már el is kezdte ezzel gúnyolni, és számíthatunk rá, hogy ezt a vitán is meg fogják említeni. Trump pedig nem lesz ott, hogy a korábbi vitákon tőle megszokott gyilkos válaszaival reagáljon az ellene intézett beszólásokra. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Fox News a következő hetekben rászállhat Trumpra, ami biztosan nem fogja megkönnyíteni helyzetét.

Fotó: Getty Images / Scott Olson
Fotó: Getty Images / Scott Olson

Ugyanakkor azzal, hogy nem lesz ott, megússza, hogy kényelmetlen kérdésekre kelljen válaszolnia mondjuk korábbi abortuszpárti álláspontjáról, ami az iowai választók szemében az egyik legnagyobb bűnnek számít. És nem kell elviselnie a többi jelölt ellene indított támadásait sem, amire feltehetően már jól fel is készültek. Különösen rossz lehet ez Ted Cruznak, aki legnagyobb ellenfele Iowában, és aki az elmúlt hetekben már erőteljesen nekiment, és ezt a vitán is folytatta volna. Ráadásul azzal, hogy Trump távol marad, Cruz válik a többi jelölt céltáblájává, ami végül jól is jöhet Trumpnak.

Egy biztos. Ezzel a húzással Trump bebiztosította, hogy több napon át ő neve dominálja a híreket az előválasztás előtti napokban, és borítékolható, hogy a vitáról szóló beszámolókban is távolléte lesz az egyik vezérvonal. De, hogy végül mi lesz az egész csata végkimenetele, egyelőre senki sem tudja. (Még akár az is elképzelhető, hogy végül mégis ott lesz a vitán)

Az eredményt valószínűleg már csak február elsején tudhatjuk meg, amikor Iowában megtartják az előválasztást, és végre kiderül, Trump népszerűsége a szavazás végeredményében is megjelenik-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik