Nagyvilág

Izraeli keselyűt néztek kémnek Libanonban

kondorkeselyű (kondorkeselyű, )
kondorkeselyű (kondorkeselyű, )
A madáron elektronikus nyomkövető volt, amit az ornitológusok adtak rá. A libanoni hatóságok azonban megijedtek.

Kémkedés gyanúja miatt fogva tartottak egy izraeli keselyűt Libanonban. A madarat libanoniak fogták el, “azzal gyanúsították, hogy Izraelnek kémkedik, ezt nyilvánvalóan adóvevői miatt gondolták az állatról” – közölte az izraeli természetvédelmi hatóság.

A Facebookon fotók is megjelentek az izraeli azonosító gyűrűvel és helymeghatározóval felszerelt madárról, amit Bint Dzsbeilben fogtak el. Tali Tenenbaum, az izraeli hatóság szóvivője szerint nem is tudtak arról, hogy a madarat elfogták, a helyi sajtó szerint a keselyűt rövid időn belül ismét szabadon engedték.

A Közel-Keleten gyakran kerülnek a hírekbe különböző állatok, amik állítólag az izraeli titkosszolgálat, a Moszad szolgálatában állnak. Gyakori, hogy izraeli ornitológusok által meggyűrűzött és jeladóval ellátott vonuló madarakat gyanúsítanak kémkedéssel. Így történt ez 2012-ben egy sassal Szudánban és egy évvel azelőtt egy keselyűvel Szaúd-Arábiában.

Tavaly nyáron egy állítólag kamerákkal felszerelt delfin keltett feltűnést, amit állítása szerint a Hamász radikális palesztin szervezet észlelt a Gázai-övezet partjainál. 2010-ben egy vörös-tengeri halálos cápatámadás után az egyiptomi hatóságok azzal vádolták a Moszadot, hogy ők vetették be a ragadozót a turisták elijesztésére – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik