Nagyvilág

A grúz háborút fogja vizsgálni a nemzetközi bíróság

Az oroszokkal nem mernek kikezdeni Hágában, de azt kivizsgálják, miért halt meg több mint száz grúz Dél-Oszétiában Moszkva intervenciója előtt 2008-ban.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán felhatalmazta ügyészét, hogy vizsgálja ki azokat az emberiesség elleni bűncselekményeket, amiket állítólag a Grúzia és az Oroszország által támogatott dél-oszétiai lázadók között 2008-ban lezajlott rövid háború alatt követtek el.

Az ICC először folytat ilyen vizsgálatot az afrikai kontinensen kívül. A bíróság Fatou B. Bensoudát, a testület gambiai ügyészét bízta meg az üggyel. Az ICC-t gyakran vádolták azzal, hogy noha már 13 éve létezik, eddig csak afrikai ügyeket vizsgált.

Dél-Oszétia területe 1990 óta gyakorlatilag kikerült Grúzia ellenőrzése alól. Moszkva szerint Grúzia kísérletet tett a visszaszerzésére, amire válaszul 2008 augusztusában orosz csapatok nyomultak be a területre, és utána mélyen Grúziába is, de onnan később kivonultak.

A bíróság szerint alapos a gyanú, hogy az öt napig tartó háború során emberiesség elleni és háborús bűncselekmények is történtek, beleértve a gyilkosságokat, grúzok elűzését az otthonukból és békefenntartók elleni támadásokat.

Bensouda már tavaly októberben kérte, hogy vizsgálják ki azokat az értesüléseket, amik szerint a Dél-Oszétiában meggyilkolt grúz személyek száma elérheti a 113-at, az otthonukból elűzötteké pedig a 18 500-at. A békefenntartók soraiból 12-en estek el, köztük oroszok és grúzok is. Az ICC a 2008. július 1. és október 10. között történtekre összpontosítja a figyelmét mindkét oldalon – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik