grúzia (Array)
Nagyvilág

Autóroncsokkal jelölte ki az új határt Oroszország

A grúzokra mindenki magasról tesz Európában a görög válság közepén, pedig Oroszország itt is szépen terjeszkedik.

Akcióba lendültek az oroszok már megint, ezúttal Grúziában tolták ki Vlagyimir Putyin bábállamának, Dél-Oszétiának a déli határát – írja a Guardian. A 2008-as grúz-orosz háborúban kijelölt demarkációs vonalat az orosz katonák önhatalmúlag tolták többszáz méterrel délre. A grúzok szerint az oroszok nemzetközi jogot sértettek ezzel, ráadásul a Grúzián keresztbe átvezető, BP-üzemeltette olajvezeték egy szakaszát is bekebelezték ezzel.

Az oroszok ráadásul elegánsan jelölték ki az új határvonalat: roncsautókat vittek oda. Kritikusok szerint ez a lépés csak egy lépcsőfok afelé, hogy ezeket a területeket bekebelezze Oroszország. A mostani lépés ráadásul a környék földműveseivel is kiszúrt, sokan a földjük egy részét vesztették el az önkényes földfoglalással. Az új határ nincs messze a fő kelet-nyugati országúttól sem, ami a tengerhez vezet. Ahogy a Guardian emlékeztet, 2008-ban ezen masíroztak az orosz seregek majdnem Tbilisziig.

Sokkal zavaróbb lehet, hogy a Baku-Szupsza olajvezeték 1,5 kilométeres szakasza is az oroszok markába került. Ez napi 145 ezer hordó olajat szállít az azeri olajmezőkről a Fekete-tengeri Szupsza termninálba. Mivel a BP-nek fontos érdekeltségei vannak Oroszországban, helyi szóvivőjük puhán nyilatkozott. Szerinte nincs szükség arra, hogy hozzáférjenek a vezetékhez.

Elemzők szerint itt is ugyanazt csinálja a Kreml, mint Ukrajnában: igyekszik szinten tartani a feszültséget. Grúzia korábban is kokettált a NATO-val, nemrég grúz-amerikai közös hadgyakorlatot is tartottak, az oroszok meg persze nem örülnek ennek. Pedig a három éve hivatalba lépett grúz kormány elsődleges célja az oroszokkal való kiegyezés volt, de Putyint ez nem érdekelte, körülbástyázta a szakadár Abháziát és Dél-Oszétiát. A két ország között a 2008-as háború óta nincs is diplomáciai kapcsolat.

Grúziának nincs sok választása és esélye, ráadásul Európa most inkább Görögországgal (vagy ha épp nem a görögökkel, akkor Ukrajnával) van elfoglalva. Nemrég Martin Dempsey amerikai tábornok is nagy veszélynek mondta ki Oroszországot, ami szerinte máshova is kiterjesztheti az Ukrajnában alkalmazott hibrid háborúját.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.