Nagyvilág

Autóroncsokkal jelölte ki az új határt Oroszország

grúzia (Array)
grúzia (Array)

A grúzokra mindenki magasról tesz Európában a görög válság közepén, pedig Oroszország itt is szépen terjeszkedik.

Akcióba lendültek az oroszok már megint, ezúttal Grúziában tolták ki Vlagyimir Putyin bábállamának, Dél-Oszétiának a déli határát – írja a Guardian. A 2008-as grúz-orosz háborúban kijelölt demarkációs vonalat az orosz katonák önhatalmúlag tolták többszáz méterrel délre. A grúzok szerint az oroszok nemzetközi jogot sértettek ezzel, ráadásul a Grúzián keresztbe átvezető, BP-üzemeltette olajvezeték egy szakaszát is bekebelezték ezzel.

Az oroszok ráadásul elegánsan jelölték ki az új határvonalat: roncsautókat vittek oda. Kritikusok szerint ez a lépés csak egy lépcsőfok afelé, hogy ezeket a területeket bekebelezze Oroszország. A mostani lépés ráadásul a környék földműveseivel is kiszúrt, sokan a földjük egy részét vesztették el az önkényes földfoglalással. Az új határ nincs messze a fő kelet-nyugati országúttól sem, ami a tengerhez vezet. Ahogy a Guardian emlékeztet, 2008-ban ezen masíroztak az orosz seregek majdnem Tbilisziig.

Sokkal zavaróbb lehet, hogy a Baku-Szupsza olajvezeték 1,5 kilométeres szakasza is az oroszok markába került. Ez napi 145 ezer hordó olajat szállít az azeri olajmezőkről a Fekete-tengeri Szupsza termninálba. Mivel a BP-nek fontos érdekeltségei vannak Oroszországban, helyi szóvivőjük puhán nyilatkozott. Szerinte nincs szükség arra, hogy hozzáférjenek a vezetékhez.

Elemzők szerint itt is ugyanazt csinálja a Kreml, mint Ukrajnában: igyekszik szinten tartani a feszültséget. Grúzia korábban is kokettált a NATO-val, nemrég grúz-amerikai közös hadgyakorlatot is tartottak, az oroszok meg persze nem örülnek ennek. Pedig a három éve hivatalba lépett grúz kormány elsődleges célja az oroszokkal való kiegyezés volt, de Putyint ez nem érdekelte, körülbástyázta a szakadár Abháziát és Dél-Oszétiát. A két ország között a 2008-as háború óta nincs is diplomáciai kapcsolat.

Grúziának nincs sok választása és esélye, ráadásul Európa most inkább Görögországgal (vagy ha épp nem a görögökkel, akkor Ukrajnával) van elfoglalva. Nemrég Martin Dempsey amerikai tábornok is nagy veszélynek mondta ki Oroszországot, ami szerinte máshova is kiterjesztheti az Ukrajnában alkalmazott hibrid háborúját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik