Nagyvilág

115 év után először esett hó – nem kíméli a hideg Ázsiát

Hidegrekordok dőltek meg vasárnap Ázsia több országában is, a zord időjárás miatt Japánban öten, míg Kínában legalább négyen vesztették életüket.

A Japán északkeleti részén található Aomori prefektúrában vasárnap egy nő hótakarítás közben leesett a tetőről és meghalt. A délebbre fekvő Tocsigi prefektúrában egy férfi az időjárási viszonyok miatt bekövetkező közlekedési balesetben halt meg, míg Niigata prefektúrában egy pár öntözőcsatornába esett hóeltakarítási munkálatok közben, egy férfit pedig egy hókotró alatt találtak meg holtan.

Országszerte több mint 100-an sérültek meg a téli időjárás következtében, közülük 65-en a délnyugaton fekvő Kjúsú szigetén. A szigeten található Nagaszakiban vasárnap rekordmennyiségű, 17 centiméter hó hullott a japán meteorológiai szolgálat jelentése szerint.

A Kagosima prefektúrához tartozó szubtrópusi éghajlatú Amami-szigeteken 115 év után először hullott hó. Az ugyancsak szubtrópusi Okinava prefektúrában, Kunigami városában a hőmérséklet negatív rekordot döntött, 3,9 Celsius-fokra csökkent helyi idő szerint vasárnap este.

A zord időjárás miatt a légitársaságok számos járatot töröltek, a Nyugat-Japán Vasúttársaság pedig a Sinkanzen gyorsvonatok sebességének korlátozására kényszerült a két legnagyobb nyugat-japáni várost, Oszakát és Fukuokát összekötő vonalon.

A meteorológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy hétfőn is zord időjárásra kell számítani Japán nyugati felén, illetve a Japán-tenger partjainál lévő Hokuriku régióban, ahol akár 70 centiméter hó is hullhat.

Dél-Koreában is fagyosra fordult az idő, hiszen ezen a télen vasárnap volt a leghidegebb, amikor az ország több pontján rekordalacsony hőmérsékletet regisztráltak. A fővárosban, Szöulban mínusz 18 Celsius-fokot mértek, amire 2001. január 15. óta nem volt példa, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 18,6 fokot mutatott. Az előrejelzések szerint hétfőn is tartani fog még a hideghullám, amely miatt a hétvégén közel 600 repülőjáratot kellett törölni.

-37,5 fok

Eközben Észak-Korea északkeleti csücskén szombat éjjel mínusz 37,5 Celsius-fokot mértek a dél-koreai meteorológiai szolgálat adatai szerint. A fővárosban, Phenjanban vasárnap hajnalra mínusz 19 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet a szombaton mért mínusz 15 Celsius-fokról.

Kínában narancs színű – a legmagasabb fokozatnál eggyel alacsonyabb szintű – riasztást adtak ki a hétvégén a hideghullám miatt, az ország több részén évtizedek óta nem volt ennyire hideg idő. Az országos meteorológiai szolgálat adatai szerint Kína középső és keleti részén a történelmi átlagnál 6-8 Celsius-fokkal alacsonyabb volt vasárnap a hőmérséklet. A Kína keleti részén fekvő Csöcsiang tartomány hegyvidéki területein rekordalacsony szintre, mínusz 20 Celsius-fokra süllyedt a hőmérő higanyszála. Vasárnap az ország középső és déli részén legalább négyen haltak meg a hideg időjárással összefüggő balesetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik