Nagyvilág

Merkel elégedett a török menekültügyi lépésekkel

Angela Merkel a két kormány első közös tanácskozása után Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az illegális migrációt csak Törökországgal együttműködve lehet visszaszorítani az Égei-tengeren.

Megnyitották a munkaerőpiacot is

Az “illegális migrációt legálissá” kell tenni az embercsempészet felszámolásával, a görög-török uniós külső határ biztosításával és “legális kontingensek” átvételével – mondta a német kancellár.

Javítani kell továbbá a Törökországban élő szíriai menekültek helyzetét – tette hozzá, kiemelve, hogy számuk már elérte a 2,5 milliót, és köztük csaknem egymillió gyerek van. Az uniós támogatást és a német-török migrációs dialógus nevű akcióterv programjait ennek a Törökországban “vendégként” számon tartott csoportnak a szolgálatába kell állítani, egészségügyi ellátást, munkalehetőséget, a gyerekeknek iskolát kell biztosítani – mondta Angela Merkel. Üdvözölte, hogy az ankarai vezetés megnyitja a munkaerőpiacot a szíriai állampolgárok előtt.

MTI / EPA / EPA / Kay Nietfeld
MTI / EPA / EPA / Kay Nietfeld

Elmondta, hogy a közös programokat a következő uniós csúcsig, február 18-ig ki kell dolgozni, és aznap az uniós tagországok vezetőinek értekezlete előtt ismét egyeztetést tartanak a török kormányfővel a brüsszeli osztrák nagykövetségen.

Ahmet Davutoglu kiemelte, hogy országa negyedik éve egyedül, a nemzetközi szervezetek segítsége nélkül küzd a szíriai polgárháború miatt megindult menekülthullámmal. A török kormányfő – aki a német kancellárral folytatott megbeszélés előtt egy interjúban jelezte, hogy a 3 milliárd euró csak a kezdet lehet, Ankara sokkal több pénzügyi támogatásra tart igényt – hangsúlyozta, hogy a menekültválság nem csak Törökországra vagy Németországra tartozó válság, és egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani, ezért össze kell fogni.

Merkel nem érzi magát egyedül

Törökország az utóbbi hetekben-hónapokban tett lépésekkel egy sor eredményt elért már, például a nem Szíriából érkező szír állampolgárokra kivetett vízumkötelezettség bevezetése révén heti 41 ezerről 1100-ra csökkent az érkezők száma.

Angela Merkel kérdésre válaszolva elmondta, nem érzi úgy, hogy egyedül maradt a menekültválságban követett politikájával, amelynek “alapjain” február 18. után sem változtat majd, amikor Brüsszelben mérleget vonnak az EU és Törökország közös akcióterve végrehajtásának alakulásáról.

Nem segít hozzá a válság megoldásához, ha “minden ország csak saját magáért” küzd és egyoldalú lépéseket tesz. Inkább “összeurópai” megoldást kell kidolgoznia, a válságot kiváltó okokkal kell foglalkozni és valamennyi uniós tagország érdekében meg kell óvni a belső határőrizet nélküli schengeni övezet egységét – mondta a német kancellár, kiemelve, hogy mindezt “nagyon mély meggyőződéssel” vallja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik