Nagyvilág

Kötelezővé tették a disznóhúst egy dán városban

A kezdeményező szerint nem a muszlimokkal akarnak kiszúrni, de azért nekik is üzennek ezzel.

Kötelezővé tették egy dán városban, hogy a közétkeztetésben legyen disznóhús. A kezdeményező a bevándorlásellenes Dán Néppárt tagja, Frank Noergaard volt, aki azzal indokolta javaslatát, hogy megőrizzék az ország gasztronómiai hagyományait, és tagadta, hogy az oda érkező muszlimokkal akarnának kiszúrni.

Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy sok panasz érkezett hozzá, hogy túl sok engedélyt kapnak a Dániába érkező menedékkérők. „Azt kívánjuk üzenni, hogy ha muszlim vagy és úgy tervezed, hogy Randersbe jössz, ne gondold, hogy ráerőltetheted másokra az étkezési szokásaidat” – mondta Noergaard, de hozzátette, hogy a városban továbbra is elérhetőek lesznek az iszlám előírásainak megfelelő ételek is, valamint a vegetáriánusok és cukorbetegek által fogyasztható menük.

Három éve személyesen a dán miniszterelnök marasztalt el több óvodát azért, hogy sertés helyett az iszlám előírásainak megfelelő ételt adtak a gyerekeknek, mert a muszlimok nem ették meg a disznóhúst. Mindehhez hozzátartozik, hogy Dánia jelentős sertéstenyésztő, és az ott élők körében messze a disznóhús a legnépszerűbb élelmiszer. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik