Külföld

Kiakolbólítaná a görögöket Schengenből a bajor miniszter

24.hu
24.hu

2016. 01. 22. 17:58

Bulgáriát egyre többször emlegetik utolsó végvárként, miközben több politikus kirakná a görögöket Schengenből, mert nem védik az EU határait. A görög miniszter szerint nem megoldás, hogy a tengerbe bombázzák a migránsokat.
Korábban a témában:

A menekültválság miatt elképzelhető Görögország kizárása a schengeni övezetből – közölte pénteken Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter Szófiában. A bolgár állami rádióban elmondta, hogy ha Athén továbbra sem teljesíti kötelezettségeit a külső határok hatékonyabb védelmében, úgy rákényszerülhetnek egy ilyen lépésre. Herrmann egy regionális biztonsági konferencián vett részt a bolgár fővárosban. Nikosz Kociasz görög külügyminiszter viszont lehetetlennek tartja a görög határok lezárását.

Ha meg akarnánk állítani a menekülteket, úgy háborút kellene vívnunk ellenük. Bombáznunk kellene őket, el kellene süllyesztenünk hajóikat és az embereket hagynunk kéne megfulladni. Ez ellentmond az emberiességnek, az európai jognak és nemzetközi egyezményeknek egyaránt. Ezt nem tehetjük meg

mondta a berlini Tageszeitung (TAZ) napilapnak. Herrmann mindenkit biztosított arról, hogy sem Bajorország sem Németország nem tűzte ki célul, hogy Bulgáriát és Macedóniát a menekültek “várótermévé” tegye. Ezzel Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában tartott beszédére utalt, amiben a kormányfő kifejtette: ha nem sikerül megerősíteni a schengeni térség külső határait, Európának szüksége lehet egy “tartalék határrendszerre” is Bulgária és Macedónia vonalán.

Az EU-tag Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek. Törökországgal közös határán egy 30 kilométer hosszú szögesdrót kerítést épít, hogy a migránsok illegális határátlépését megakadályozhassák, bár az EU legszegényebb tagállama jelenleg nem esik a migránsok által használt útvonalra.

Az EU belügyminiszterek hétfőn találkoznak Amszterdamban, hogy megtárgyalják a tagállamokban bevezetett határellenőrzések ügyét. Az Európai Bizottság szóvivője pénteken elmondta, hogy a miniszterek a további lépéseket készülnek megtárgyalni, amikre azután lesz szükség, hogy a jelenlegi határellenőrzések jogalapjukat vesztik májusban. Németország és Ausztria tavaly szeptemberben vezetett be részleges határellenőrzést a migránsválság miatt. Az intézkedések jogalapját a Schengen-kódex 24. cikkelye biztosította. A határellenőrzéseket februárban még májusig meghosszabbíthatják, de azután a felhatalmazás kifut – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.