Nagyvilág

Boszniában és Montenegróban telepítenek le két guantánamói foglyot

Egy harmadik, jemeni férfi szintén elhagyhatná a tábort, de nem akar oda menni, ahol nincs hozzátartozója.

Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban telepítették le a guantánamói fogolytábor két volt lakóját – közölte az amerikai védelmi minisztérium. Ezzel a táborban fogva tartottak száma 91-re csökkent. 2002 óta összesen 780 embert tartottak fogva Guantánamón.

A Bosznia-Hercegovinának átadott 58 éves Tárik Mahmúd Ahmed asz-Szavahot azzal vádolták, hogy az al-Kaida robbanószer-szakértője, de ejtették a vádat. Az egyiptomi-bosnyák állampolgárságú férfi a Pentagon tájékoztatása szerint értékes információkkal szolgált az amerikai kormányzatnak, és tavaly februárban egy bizottság a szabadon bocsátására tett javaslatot.

A másik volt fogva tartott, a 41 éves jemeni Abd al-Azíz Abduh Abdalláh Ali asz-Szuveidi az al-Kaida harcosa volt, Afganisztánban harcolt a NATO-csapatok ellen. Az illetékes bizottság azt javasolta, hogy küldjék haza Jemenbe, de ez az ott dúló háború miatt nem lehetséges. Ügyvédje szerint Montenegróban is be tud majd illeszkedni.

Az Egyesült Államok köszönetét fejezte ki Szarajevónak és Podgoricának emberséges gesztusukért.

Egy harmadik férfi, a szintén jemeni Mohammed Ali Abdullah Bvazír ugyancsak elhagyhatná a tábort, de ügyvédje arról tájékoztatta a New York Times-t, hogy a férfi nem akar olyan országba menni, ahol nincs semmilyen hozzátartozója.

A táborban maradt 91 fogoly közül mintegy hatvanat nem fognak elengedni, mert elítélték őket vagy ítéletre várnak, illetve túl veszélyesnek tartják őket. Őket amerikai területen lévő börtönökbe szállíthatják át a Kuba szigetén található Guantánamóról, de egyelőre nem tudni, mikor kerül erre sor. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik