Nagyvilág

Terrortámadás egy pakisztáni egyetem ellen

Tűzharc tört ki, több robbanást is lehetett hallani.

Szerdán reggel tűzharc tört ki egy egyetemen Pakisztán északnyugati részén. A támadók iszlamista szélsőségesek voltak, a rajtaütésben legalább 21-en meghaltak.

A támadás a tálib harcosok fellegvárának számító Haibár-Pantunkva tartomány székhelyétől, Pesavartól 50 kilométerre történt, Csárszaddában. A támadást az egyik helyi tálib szervezet, a Tehrik-e Talibán vállalta magára. “Négy öngyilkos merénylőnk támadást hajtott ma végre a Bacsa Hán Egyetem ellen” – közölte telefonon az AFP francia hírügynökséggel a tálib lázadók egyik parancsnoka, Umar Masszur. Hozzátette, hogy a támadás a hadsereg által nemrég indított nagyszabású terrorellenes művelet megtorlása. Újabb rajtaütéseket helyezett kilátásba.

Szaíd Vazir helyi rendőrkapitány arról számolt be, hogy a fegyveresek ellen indított biztonsági művelet véget ért, a támadásnak legalább 21 halálos áldozata van. A tartományi egészségügyi miniszter 25 halálos áldozatról és mintegy 50 sebesültről számolt be. A rendőrség és az egyetem közlése szerint legalább két diák, két biztonsági őr, egy tanár és egy rendőr van a halottak között. A hadsereg azt közölte, hogy négy fegyverest öltek meg.

Az egyetemen szerdán hatszáz vendég is tartózkodott egy irodalmi rendezvény miatt, melyet az egyetem névadója, Hán Abdul Ghaffar Hán népszerű pastu függetlenségi aktivista halálának évfordulója alkalmából szerveztek.

2014 decemberében Pesavárban hasonló támadás történt: akkor egy katonai iskolát rohamoztak meg a tálibok, és megöltek 134 embert, többségében diákokat. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg, vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik