Nagyvilág

Könyörögnek a német rendőrök, hogy senki ne öltözzön terroristának farsangra

Azt se vennék rossz néven, ha a cowboyok és indiánok is otthon hagynák játékfegyvereiket.

Figyelmeztette a német rendőrség az embereket, hogy ne öltözzenek dzsihádistának a közelgő farsangi szezonban. A mönchengladbachi kapitányság szóvivője azt mondta: ha valaki a házibuliján viccesnek gondolja, hogy terroristának öltözik, azzal nem tudnak mit kezdeni, de nyilvános rendezvényeken senki ne próbálkozzon ilyesmivel.

A düsseldorfi rendőrség finomabban fogalmazott közleményében: ők azt írták, leköteleznék őket az emberek, ha meglennének a terroristajelmezek nélkül.

Németország nyugati és déli részén nagy hagyománya van az utcai karneváloknak, ahol mindenki beöltözik, most azonban a terrorfenyegetés miatt igyekszik mindenki óvatosnak lenni. A rendőrök azt is kérték, hogy az emberek ne vigyenek magukkal játékfegyvert, akkor se, ha nem dzsihádistának, hanem cowboynak vagy indiánnak öltöznek be.

„Sok játékfegyver elképesztően valóságosnak tűnik. Kiképeztek ugyan bennünket arra is, hogy felismerjük a valódi fegyvereket, de sokszor ezt csak közvetlen közelről lehet megállapítani” – nyilatkozta egy rendőr.

A kölni farsangi karnevált szervező bizottság elnöke ugyanakkor azt mondta: az ő rendezvényük résztvevőinek nem kell megmondani, hogyan öltözzenek be. „Szerintünk elég érzékenyek ahhoz, hogy ezt maguktól is tudják” – jelentette ki Sigrid Krebs. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik