Nagyvilág

Egy nap alatt lezárta a határait Európa

Az osztrákok korlátozzák a menedékkérők létszámát, lépett Szerbia és Macedónia is. Elkezdett bedőlni a dominó, az EU helyett az európai országok zárják le sorra a határaikat.

Ausztria idén legfeljebb 37 500 embert enged be az országba, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezer személyt – jelentette be az osztrák vezetés egy kormányülés után. Ez a szám Ausztria lakosságának másfél százaléka. 2015-ben összesen 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, vagyis több mint háromszor annyit, mint egy évvel korábban.

Szerbia is lépett, szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket – jelentette be Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter.

Mától az osztrák kormány döntése alapján, amelyet a szlovén és a horvát kormányon keresztül juttattak el hozzánk, a migránsok nem folytathatják útjukat, ha nem jelezték, hogy Ausztriában vagy Németországban szeretnének menedéket kérni

– mondta a tárcavezető az adasevci befogadóközpontban tett látogatásakor szerdán. Azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia. A macedón-szerb határon a regisztrációkor minden migránsnak meg kell adnia ezentúl a célországot is. Eddig ilyen feltétel nem volt.

Ezzel nem lett vége, Macedónia is lezárta Görögországgal közös határát a  bevándorlók előtt – közölte szerdán a macedón rendőrség. “A határ zárva van” – mondta egy magas rangú rendőrségi tisztviselő az AFP-nek, ami görög rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a migránsok már kedd este óta nem léphetnek be Macedóniába. A határ görög oldalán mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

Nem ellenőrzik a macedón-szerb határon, hogy azok, akik állításuk szerint Ausztriában vagy Németországban kérnének menedéket, valóban oda akarnak-e eljutni. Ilyen ellenőrzésre nincs mód – jelentette ki Csikós László szociálisügyi államtitkár szerdán Belgrádban. Hozzátette, ha a migránsok eljutnak Németországba, és mégsem akarnak ott megállni, arra a német hatóságoknak kell majd valamilyen megoldást találniuk.

Mindenki az osztrákokat bírálja

Bírálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a szerdán hozott ausztriai kormánydöntést, ami a szervezet szerint dominó hatást válthat ki és ahhoz vezethet, hogy a háború elől menekülők előtt bezárulhatnak a határok Európában. Bírálták a döntést az ellenzéki pártok is. Az UNHCR a genfi egyezmény és az uniós menekültjog betartására figyelmeztetett.

Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff
Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff

A Diakonie osztrák segélyszervezet azokat a “reális” javaslatokat hiányolta, amikkel elérhetik, hogy kevesebb embernek kelljen menedéket keresnie. A szervezet szerint legális utakat kellene teremteni a menekülteknek, hogy az emberek ne kényszerüljenek embercsempészek szolgáltatásaira, továbbá el kell érni, hogy a kelet-európai országok is fogadjanak be menekülteket.

A genfi konvenció megsértésére hívta fel a figyelmet a Vöröskereszt. A társaság elnöke szerint “különös”, hogy a humanitárius értékekkel miképp hozzák összhangba az intézkedéseket és milyen szerepet szánnak ebben a folyamatban a segélyszervezeteknek.

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője szerint “mint az várható volt”, meghiúsult a menekültügyi csúcs. Szerintük a gazdasági bevándorlók menedékkérelmének elutasítására kellene összpontosítani. Az ellenzéki Zöldek elnöke az emberi jogokra hivatkozva kritizált. A párt elnöke, Eva Glawischnig szerint a kormány a lakosságot látszatintézkedésekkel téveszti meg. A NEOS liberális párt “értelmetlennek” nevezte a szerdai döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik