Nagyvilág

A németek többsége lezárná a határt, Merkel népszerűsége tovább zuhan

Németországban tovább csökkent Angela Merkel kancellár népszerűsége, és a lakosság többsége támogatná a határok lezárását a menekültek előtt – mutatták ki szerdán ismertetett felmérések. A Forsa közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérésében megkérdezettek 44 százaléka jelölte meg Angela Merkelt arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót. Ez 4 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi felméréshez képest, a menekültválság elmélyülése előtti, tavaly júliusi 56 százalékhoz viszonyítva pedig 12 százalékpontos visszaesés.

A Merkel vezette jobboldali CDU szavazóinak körében 85 százalékos a pártelnök-kancellár támogatottsága, a bajor testvérpárt CSU táborában viszont jóval alacsonyabb, 55 százalékos. Ugyanakkor továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában. Ezt jelzi, hogy a németek csupán 16 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU pártszövetség utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Merkel előnye a gyengüléssel is még 28 százalékpontos.

A CDU/CSU választói támogatottsága 1 százalékponttal 38 százalékra csökkent, az SPD 23 százalékon áll. A parlament (Bundestag) ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékára számíthatnak, a Baloldal 9 százalékon áll.

A legfőbb trend az elfordulás

A parlamenten kívüli legnagyobb erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága egy hét alatt 1 százalékponttal emelkedett, a politikai elemzők többsége által jobboldali populistaként besorolt párt így 10 százalékon áll, ami rekord a Forsa felméréseinek történetében.

Az intézet szerint azonban a legfőbb trend nem a CDU/CSU gyengülése és az AfD erősödése, hanem az elfordulás a pártoktól. Ezt jelzi, hogy a lakosság 60 százaléka egyik pártról sem gondolja, hogy meg tudja oldani az ország gondjait, és a 62 millió választásra jogosult közül 23 millióan nem mennének el szavazni, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, azaz a nemválasztók tábora majdnem hatszor akkora, mint az AfD 4 milliós tábora.

A Forsa a Stern hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, stern-RTL-Wahltrend című felmérésének aktuális adatfelvétele során 2501 embert kérdezett meg január 11. és 15. között.

A kutatóintézet egy másik felmérése szerint a német lakosság 55 százaléka támogatná a határok lezárását a menekülthullám megállítása céljából. A legnagyobb arányban – 94 százalékban – az AfD-szavazók üdvözölnék a határzárat. A lakosság 40 százaléka szerint nem megoldás a német határ lezárása a menedéket kereső emberek előtt. A legnagyobb arányban – 78 százalékban – a Zöldek szavazói utasítják el a határ lezárását sürgető követeléseket.

Ajánlott videó