Nagyvilág

Tartalék európai határrendszert javasol a cseh kormányfő

Európának szüksége lehet egy "tartalék határrendszerre" is Bulgária és Macedónia vonalán - mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

A migrációs probléma megoldásának lényege elsősorban abban van, hogy nyomást kell gyakorolni az érintett felekre a szíriai belpolitikai helyzet rendezése érdekében. “A szíriai háború teszi ki a migrációs válság motivációinak mintegy felét” – mutatott rá Bohuslav Sobotka.

“Meg kell erősítenünk a külső schengeni határok őrzését, és fel kell állítanunk a közös európai határ- és parti őrséget” – fejtette ki a cseh kormányfő. “Amennyiben azonban semmi sem fog működni, Bulgária és Macedónia vonalán egyfajta tartalék határvédelmi rendszert kell létrehoznunk, olyan műszaki intézkedéseket kell ott foganatosítani, hogy szabályozni tudjuk a migrációt, ha azt Törökországban és Görögországban már nem sikerült megállítani” – körvonalazta elképzelését.

Brüsszelben Csehország továbbra is olyan reális, megvalósítható intézkedések meghozatalát fogja támogatni, amelyekkel kezelni lehetne a migrációs válságot – tette hozzá. A cseh miniszterelnök ugyanakkor megismételte, hogy Prága kész segítséget nyújtani más országoknak a menekültválság kezelésében, amennyiben ezt kérik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik