Külföld

Románia is eljárást indított a maga Biszku Bélája ellen

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 14:42

A Ceausescu-rendszer belügyminiszterének lelkén politikai fogoly halála száradhat.

Emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást a román legfőbb ügyészség George Homoștean ellen, aki 1978-tól 1987-ig volt az ország belügyminisztere. A vádhatóság szerint a 92 éves politikust felelősség terheli egy politikai fogoly, Gheorghe Ursu 1985-ben bekövetkezett, kínvallatások miatti haláláért.

Az eljárás megindításához szükség volt Klaus Iohannis hozzájárulásához, az alkotmány szerint ugyanis tisztségben lévő, vagy volt minisztert akkor lehet felelősségre vonni a mandátuma idején elkövetett tettekért, ha azt a parlament vagy az államfő jóváhagyja.

Az építészmérnökként dolgozó, verseket és prózai műveket is publikáló Ursut 1984-ben tartóztatták le. Munkatársai jelentették fel, miután megtalálták rendszerellenes feljegyzéseket tartalmazó naplóját. Azzal is megvádolták, hogy Romániát „lejárató” kommentárokat küldött a Szabad Európa Rádiónak.

Ursu 1985 novemberében bekövetkezett erőszakos haláláért eredetileg csak egy volt cellatársát vonták felelősségre, aki a börtönőrök utasítására rendszeresen verte őt, valamint a rendőrségi fogda akkori vezetőjét. Azt a vizsgálatot, amely a vallatást vezető Securitate-tisztek bűnösségére próbált fényt deríteni, vádemelés nélkül lezárták.

A legfőbb ügyész azt követően rendelte el az ügy újbóli kivizsgálását, hogy az egykori politikai fogoly fia, Andrei Ursu 2014-ben több mint két hétig tartó éhségsztrájkkal követelte az apját halálra kínzó tisztek és politikai vezetők felelősségre vonását.

A hatályos román büntető törvénykönyv szerint az emberiesség elleni bűncselekmények nem évülnek el. Tavaly az országban több büntetőeljárást indítottak a sajtó által kommunista pribékeknek nevezett volt börtönőrök és munkatábor-parancsnokok elszámoltatása érdekében, melyek mögé a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet állt be. Az első, nem jogerős ítélet tavaly nyáron született, amikor húsz év szabadságvesztésre ítélték a most 90 éves Alexandru Visinescu volt kommunista börtönparancsnokot. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.