Nagyvilág

Nagyhatalmi civódásból nehezen lesz szír béke

szíriai meccsnézés (Array)
szíriai meccsnézés (Array)
Abban se tudnak megállapodni, hogy a szír diktátor ott legyen-e Genfben, valamint az ellenzéket ki képviselje. Pedig közel van a tárgyalások időpontja.

Nem fogja kiküldeni a meghívókat az ENSZ a január 25-re összehívott szíriai békekonferenciára addig, amíg a nagyhatalmak meg nem állapodnak, kik képviseljék az ellenzéket a tárgyalásokon – írja a Reuters Farhan Haq ENSZ.szóvivő közlésére hivatkozva.

A helyzet nem egyszerű: a Nemzetközi Szíriát Támogató Csoportban benne van a hideg viszonyú USA és Ororszország, a fontosabb európai államok, valamint olyan közel-keleti riválisok, mint Irán és Szaúd-Arábia is. A Reutersnek nyilatkozó amerikai diplomáciai források szerint elég valószínű, hogy nem lesz megegyezés és el kell csúsztatni a béketárgyalás időpontját.

Elbio Rosselli az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros, uruguayi elnöke azt mondta, nem került szóba más időpont még. A tárgyalásokról ritka egyetértésben döntött az ENSZ BT korábban. A tárgyalások célja az lenne, hogy felállítsanak egy átmeneti egységkormányt és levezényeljenek egy szabad választást, miközben létrejönne a fegyverszünet a 2011 óta tartó, negyedmillió halottat követelő vérontásban.

A helyzet legérzékenyebb pontja Basár el-Aszad diktátor személye, aki sok szír szerint több áldozatot okozott, mint az Iszlám Állam. Oroszország és Irán őt támogatja, míg az USA, az európai államok és a Közel-Kelet zöme elmozdítaná őt.

Az ellenzék egyes csoportjai az oroszok és irániak szerint nem szalonképesek, a szaúdiak támogatják őket és sokszor terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban. Az ellenzék – amit Aszad kormánya dettó terroristának tart – a városok ostromzárainak feloldását szeretné elérni a tárgyalások előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik