Nagyvilág

Öten haltak éhen a múlt héten Madajában

Az éhező szíriai városban a segélyszállítmányok megérkeztével sem múlt el a humanitárius vészhelyzet. Egy keksz 15 dollárba kerül.

Szociális munkások jelentése szerint összesen 32-en haltak meg egy hónap alatt a 42 ezres ostrom alá vont Madajában. Az ENSZ  szerint 12 embernek azonnali segítségnyújtásra lenne szüksége, míg mindössze 10 főt sikerült kimenekíteni a lázadók kezén lévő városból, amit a kormányerők zártak le – írja a Guardian.

Madajába két segélyszállítmányt  juttattak el a múlt héten, azelőtt pedig októberben . Jelentések szerint azóta legalább kéttucatnyian éhen haltak, és az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre” a libanoni határ közelében fekvő városban.

Az ügyet ismerő források arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy egy megállapodás értelmében a kormányerők múlt hétfőn beengedik a segélyszállítmányokat Madajába, illetve hasonlóan tesznek a felkelők az általuk körülzárt, a kormányhoz hű erők kezén lévő Fua és Kefraja településeken. Az utóbbi két, Idlíb tartománybeli településre is mintegy 40 teherautót várnak – közölte a Damaszkusszal szövetséges Hezbollah radikális síita szervezet televíziós csatornája.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) korábban jelentette be, hogy egy hónapra elegendő élelmiszert készülnek szállítani több mint 40 ezer ember számára Madajába, illetve 20 ezer fő számára a két észak-szíriai településre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik