Nagyvilág

Újabb amerikai szankciók Irán ellen

Egy nappal azután, hogy megszüntették a gyanús iránin atomkutatási program miatt kiszabott nemzetközi szankciókat.

Az Egyesült Államok szankciókat rendelt el vasárnap 11 személy, illetve jogi személyiség ellen az iráni rakétaprogramban való részvételük miatt – jelentette be a pénzügyminisztérium Washingtonban.

Az iráni rakétafejlesztési program komoly fenyegetést jelent a térség és a világ biztonságára nézve – indokolták az amerikai döntést, amelyet már korábban meghoztak, de a bejelentését elhalasztották, hogy ne tegyék kockára Iránban bebörtönzött amerikai állampolgárok szabadon engedését. Az amerikaiakat vasárnap délután Teheránban feltették egy Svájcba tartó repülőgépre.

Adam Szubin pénzügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy Iránt további szankciók fenyegetik “a terrorizmus támogatása, a térség destabilizálása, az emberi jogi visszaélések és a ballisztikus rakétaprogram” miatt.

Irán októberben hajtott végre egy rakétakísérletet az ENSZ tilalma ellenére. A világszervezet az olyan fegyverek kifejlesztésétől tiltotta el Iránt, amelyek képesek atomfegyvert célba juttatni. Washington szerint novemberben is volt egy hasonló próbarepülés.

Irán egy napja szabadult meg a gyanús atomkutatási programja miatt kiszabott nemzetközi szankcióktól. Ugyancsak rendeződött egy zárolt számla ügye is: az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy Teherán hozzáférhet 400 millió dollárjához és annak 1,3 milliárd dolláros kamatjához. A 400 milliós összeget még 1981-ben fagyasztotta be Washington.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik