Nagyvilág

Halálos csapást mérhettek az Iszlám Állam afgán vezetőjére

Amerikai dróncsapás végzett Háfiz Szaiddal - közölte Nangarhar tartományi illetékesei.

A kelet-afganisztáni tartomány egyik körzetének vezetője megerősítette, hogy Szaid az Iszlám Állam tíz másik harcosával együtt életét vesztette a hegyvidéki Acsin körzet Zvara nevű térségében.

A tartományi rendőrség szóvivője szerint csütörtökön két légicsapás a dzsihadisták tíz harcosával végzett. Egyelőre azonban nincs hivatalos megerősítése annak, hogy Szaid is a halottak között lenne. Hasonlóan nyilatkozott a tartományi kormányzó szóvivője is.

Szaid a dzsihadista szervezet egyik kulcsfigurájának számít abban az afganisztáni térségben, amelyet az Iszlám Állam Horászán tartománynak nevez. Nézetük szerint ez nemcsak afgán, hanem pakisztáni területeket is magába foglal. Mielőtt Szaid tavaly csatlakozott volna az IÁ-hoz, a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) egyik vezetőjeként tevékenykedett.

Ez a második alkalom, hogy halálhírét keltik. Már júliusban felröppentek hírek arról, hogy Szaiddal dróntámadás végzett, amit az ISIS akkoriban cáfolt.

Washington csütörtökön nyilvánította hivatalosan is terrorszervezetté az Iszlám Állam Horászán nevű csoportot.

Szerdán az afgán biztonsági erők hét tagja halt meg, hét másik pedig megsebesült egy terrortámadásban, amelyet dzsihadista fegyveresek a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban követtek el, az ottani pakisztáni konzulátus épületénél. A támadás elkövetőjeként egy arab nyelvű közleményben az Iszlám Állam jelentkezett, amely az utóbbi időben megvetette lábát Afganisztánban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik