Nagyvilág

Élelmiszerszállító konvojra támadtak Maliban

Négy támadó és két katona életét vesztette.

Otthonukból elmenekült közösségeknek szállított élelmiszert az a konvoj, amit fegyveresek rohamoztak meg Mali északi részén. A támadók közül négyen, a konvojt kísérő katonák közül ketten haltak meg – közölték a hatóságok.

Három terroristát megsebesítettek, a támadók egyik járművét lefoglalták – jelentette be a védelmi minisztérium. Az ország északi részét 2012 márciusában szállták meg iszlamista lázadók, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Az év végén egy francia vezetésű hadművelettel kiűzték őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, az ott maradt francia csapatok azóta is próbálják stabilizálni az országot, az ENSZ-erőkkel közösen.

A legutóbbi erőszakcselekmények egyike volt, amikor tavaly november 20-án lázadók megtámadtak egy luxusszállodát az ország fővárosban, Bamakóban, és túszokat ejtettek. A támadásban húszan haltak meg. Egy másik eset során idén januárban fegyveresek raboltak el egy svájci állampolgárt timbuktui otthonából. A mali hadsereget is rendszeresen éri fegyveres támadás, 2015-ben 82 katona vesztette életét hasonló merényletben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik