Nagyvilág

Gárdát alapítottak finnek a menedékkérők ellen

A rendőrök rajtuk tartják a szemüket, de amíg tettleg nem avatkoznak be, joguk van járőrözni.

„Odin katonái” – ezzel a névvel alapítottak szervezetet Finnországban, azt tűzve ki célul, hogy megvédjék a finneket az országba érkező menedékkérőktől. A fekete dzsekis, viking felvarrós fiatalok szervezkedésére aggodalommal tekint a kormány és a hatóságok.

A tagok azt állítják: ők a rendőrség „szemei” és „fülei” akarnak lenni, miután a hatóságokra komoly terhet ró kötelességeik teljesítése. A tagok szerint a „muszlim behatolók” miatt nő a bűnözés, demonstrációt is tartottak, melyeken olyan transzparenseket emeltek a magasba, melyek szerint nem látják szívesen a menedékkérőket. Az északi kisvárosban, Kemiben a -30 fokos tél ellenére is töretlenül járőröznek a tagok, akik azt mondják magukról: a csoportjuk „hazafias szervezet, amely a fehér Finnországért küzd”. Az egyik alapító egy helyi lapnak azt nyilatkozta: szerinte félelmet, aggodalmat keltett a helyi közösségben, hogy eltérő kultúrájú emberek érkeztek.

A Reuters beszámolója szerint a finnek többsége nem azonosul Odin katonáival, de a csoport zavartalanul bővül. Mindenesetre a finn miniszterelnök hangsúlyozta: az országban a rendőrség felelős a rendért és a törvények betartásáért, civil járőrök nem vehetik át ezt a feladatot. Egyelőre nem érkeztek beszámolók összetűzésekről, de a rendőrség közölte: rajta tartják a szemüket Odin katonáin. A hírszerzés szerint több tag szélsőséges mozgalmakkal áll kapcsolatban. Ugyanakkor a hatóságok aláhúzták: joguk van járőrözni, amíg csak annyi történik, hogy a tapasztalt jogsértéseket jelentik a rendőröknek.

Odin katonáival szemben ellenmozgalom is alakult, akiknek célkitűzése, hogy elérjék a párbeszédet a finnek és a bevándorlók között. Hozzájuk egyelőre 1500-an csatlakoztak a Facebookon. (Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik