Nagyvilág

Obama a rák és az Iszlám Állam ellen harcolna

Elnöksége utolsó évértékelőjében főleg a jövő kihívásait vette számba.

Barack Obama a Kongresszus két háza, a legfelső bíróság tagjai, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai és meghívott vendégek előtt mondta el évértékelő – ahogy az amerikaik nevezik, az unió helyzetéről szóló – beszédét. “Rövidebb leszek, mint szoktam” – kezdte az elnök, de valójában majdnem ugyanannyit beszélt, mint szokott. A jelenlévők többször is nagy tapssal szakították meg beszédét.

Nemcsak a következő évről akarok beszélni, hanem a következő évekről, a jövőről. 

Az elnök optimizmust sugárzott, amikor azt fejtegette, hogy “változó időkben élünk”, de az amerikaiak mindig képesek voltak túlélni a nehézségeket, “az amerikai az optimizmus nemzete”, mert úrrá tud lenni félelmein, előre tud tekinteni, meglátni a lehetőségeket, így erősebb és jobb lettek. Derűlátását alátámasztandó felsorolta, amit kormányzata legfőbb eredményeinek tart: az egészségbiztosítás megreformálását, az energiapolitika újragondolását, a nagyobb figyelmet a globális klímaváltozásra, az azonos neműek házasságának engedélyezését. Kiemelte, hogy az amerikai gazdaság erős.

Amerikának van a legerősebb gazdasága a világon. 

Aki azt állítja, hogy Amerika hanyatlik, az a fikciók világában él – tette hozzá. Obama az Egyesült Államok világpolitikai vezető szerepe mellett hangsúlyozta, hogy a legerősebb és tartósan erős gazdasága az övék. Úgy fogalmazott, hogy bár veszélyes időket élünk, ezek az idők nem azért veszélyesek, mert Amerika meggyöngült volna.

A terrorizmus szerinte az Egyesült Államokat is fenyegeti ugyan, de nem a létében. Az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel le kell számolni. Az elnök arra kérte a kongresszust, hogy járuljon hozzá katonai erő alkalmazásához az Iszlám Állam ellen, és oldja fel a Kuba elleni gazdasági embargót. Mint mondta, ahhoz, hogy az amerikai földrészen meg tudják erősíteni az unió vezető szerepét, hitelességét, el kell ismerni, hogy a hidegháború véget ért. Az elnök ismét sürgette a guantanámói börtön bezárását, mert az drága, felesleges, csak arra jó, hogy ellenségeik azzal kampányoljanak  ellenük.

Üzent Trumpnak

El kell utasítanunk mindennemű politikát, amely az embereket faji vagy vallási alapon veszi célba, különbözteti meg – hangsúlyozta az elnök, szavait kimondatlanul a republikánusok némely elnökjelölt-aspiránsának címezve, és az amerikai belpolitika jelenségeit elemezve.

Nem politikai korrektségről van szó. Hanem annak megértéséről, hogy mi tesz bennünket erőssé.

Obama szerint a világ nemcsak katonai arzenálja miatt tiszteli az Egyesült Államokat, hanem sokszínűségéért és nyitottságáért is, azért, mert tiszteletben tart minden hitet, vallási meggyőződést. Az elnök kiemelte: azzal, hogy politikusok muszlim embereket sértegetnek, hogy mecsetek borulnak lángba, vagy hogy gyermekek zaklatásnak vannak kitéve, az Egyesült Államok korántsem válik erősebbé. Sőt, kisebbíti Amerikát a világ szemében, megnehezíti Amerikának, hogy elérje céljait.

 A demokrácia a bizalom alapvető elemeit követeli meg az állampolgárok között.

Szerinte változtatni kell a politikai diskurzus megosztó stílusán, hogy Amerika a jobbik arcát mutathassa.

Az elnök új kezdeményezést jelentett be a rákbetegség elleni harcban.

Tegyük Amerikát olyan országgá, amely egyszer és mindenkorra felszámolja a rákot.

Obama jelentőségében a Hold meghódításához hasonlította a meghirdetett nemzeti programot, s irányítására Joe Biden alelnököt kérte fel (Biden fia tavaly májusban, 46 éves korában rákban meghalt.) “Az amerikaiaknak nagy döntéseket kell hozniuk, de a mi népünk mindig is képes volt megfelelni a kihívásoknak” – mondta, majd azzal zárta beszédét, hogy változást akart, mert bízik honfitársaiban.

Az elnöki értékelésre hagyományosan egy republikánus politikus válaszol. Idén Dél-Karolina kormányzója, Nikki Haley mellett döntöttek. A kormányzó asszony – akinek szülei indiai bevándorlók – sokak meglepetésére egyes ügyekben Obama szavait visszhangozta. Szintén kitért ugyanis a republikánusok kampányának “forró” pillanataira, a bevándorlók és kisebbségek elleni retorikára, amely pártja vezetőit is aggasztja, s azt kérte az amerikaiaktól, hogy ne dőljenek be ezeknek a szirénhangoknak.

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik