Nagyvilág

Gyerekeket gyilkol, vert harcosokat éget az ISIS

Ramadi elvesztése nagyon szíven találta az Iszlám Államot, ami már pánikszerűen próbálja megfélemlíteni a lakosságát: öl, öl és öl.

Nagyon dühös az Iszlám Állam vezetése, hogy elvesztették Ramadi városát az iraki haderővel szemben (bár néhány kisebb negyed még a kezükön van). Ezt mutatja, hogy a Fox News szerint a Moszulba visszavonuló harcosaikat nyilvánosan égették el élve a város egyik terén. Erről több moszuli lakos számolt be.

Az volt a harcosok bűne, hogy nem harcoltak elég keményen, és hagyták elveszni a stratégiai fontosságú várost. Egy terrorszakértő azt mondta a lapnak, hogy ebben semmi szokatlan nincs, egy vesztes csata után így rázza helyre a morált a szervezet.

Ramadi itt, Ramadi ott

Ramadit még 2014 nyarán rohanta le az ISIS, a kormányerők hanyatt-homlok menekültek, hiába voltak túlerőben. Tavaly év végére sikerült körbekeríteni és visszafoglalni a nagyvárost, ami most romokban hever a harcok miatt. Ráadásul még mindig tele van robbanó csapdákkal és aknákkal, szóval nem igazán élhető.

A lakosok szerint az ISIS-esek most már a szokásosnál is jobban megőrültek, a hamarosan ostromzár alá kerülő Moszulból sorra viszik el kivégezni a nőket és gyerekeket is, mert paranoid gyanújuk szerint kémek. Ahogy egyre többen hagyják ott a szervezetet, egyre inkább ellenséget látnak mindenkiben, a területükön belül is. Ezért akarnak kegyetlenséggel elrettenteni.

Közben viszont az ISIS már semmit sem tud nyújtani: nincs víz, nincs áram, nincs orvosság, nincs pénz. A civilek kétségbe vannak esve, mindenki totális félelemben él, nem tudják, kit lőnek agyon következőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik