Nagyvilág

Elloptak ötven kilométernyi autóutat Oroszországban

Őrizetbe vettek Oroszországban egy magas rangú büntetés-végrehajtási tisztviselőt, mert a nyomozók gyanúja szerint ellopott ötven kilométernyi közutat- írja a The Guardian.

Alexander Protopopov felügyelte egy betonlapokból autóút bontását, amikor az északi Komi régióban büntetés-végrehajtásának vezetőjeként szolgált, a felszedett lapokat azonban saját zsebre adta el – áll a hatóság közleményében. Az út összesen hétezer vasbetonlapból állt, ezeket közel egy év alatt, 2014 és 2015 között szállították.

Protopopov, aki jelenleg az orosz nemzeti büntetés-végrehajtás helyettes vezetője, 10 év börtönt is kaphat. Annak ellenére, hogy korábban, amikor 2010 és 2015 között Komi büntetés-végrehajtásának vezetője volt, több kitüntetést is kapott a munkájáért.

Az ügyben több börtöntisztviselő is érintett lehet, Protopopovon kívül eddig még egy embert tartóztattak le. A nyomozók szerint a bűncselekmény hatmillió rubel (közel 23 millió forint) kárt okozott az államnak.

Feltételezések szerint az oroszországi útépítések során több pénz folyik el korrupcióra, mint amennyibe másutt a teljes kivitelezés kerül. Amikor kiderült, hogy egy hegyi út megépítése nyolcmilliárd rubelbe került Szocsiban, a 2014-es téli olimpia előtt, az orosz sajtó kiszámolta, hogy nagyjából ugyanennyiből az is kijött volna, hogy a 48 kilométeres szakaszt végig beborítsák fekete kaviárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik