Nagyvilág

A politika miatt került veszélybe a lengyel eurovíziós részvétel

Kormánytagot neveztek ki a köztévé élére, emiatt akár a dalversenyt szervező EBU-ból is kizárhatják őket.

Noha a felszínen az Eurovíziós Dalfesztivál egy könnyed, kissé giccses dalverseny, mégsem lehet függetleníteni a politikától – elég arra gondolni, hogy sokan Európa halálát vizionálták, amikor az osztrák Conchita Wurst nyerte meg a versenyt.

A lengyeleknél most nemhogy a győzelem, hanem a részvétel is kockán forog. Az alig néhány hónapja hivatalba lépett kormány ugyanis az elsők között látott neki a médiatörvény átírásának, és a közmédia elfoglalásának. Az valószínűleg nem a függetlenség záloga, hogy a köztévé, a TVP élére azt a Jacek Kurskit nevezték ki, aki kinevezése pillanatáig kormánytag volt, kulturális miniszterhelyettesi posztot töltött be.

A dalfesztivált az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) szervezi, ahol a tagság feltétele, hogy legalább a függetlenség látszatára adnak. Néhány éve az azeri részvétel került hasonlóan veszélybe: az EBU kizárta Azerbajdzsán első számú állami televízióját a kormányzati kézivezérlés miatt, majd úgy orvosolták a helyzetet, hogy egy másik csatorna lépett be a szervezetbe, és vállalta a dalfesztiválon való részvételt.

A dalfesztivál híreiről tudósító Oikotimes megjegyzi: érdekes lesz látni, hogy részt vehet-e Lengyelország a versenyen, és ha igen, a politikai fejlemények miatt leszavazzák-e az európai nézők a lengyel indulót. Azt is megjegyzik, hogy a másik oldalról Lengyelországnak van egy szoros szövetségese, Magyarország – a mi médiatörvényünket is rengeteg bírálat érte, de legalább a közmédiát nem pártpolitikus és ex-kormánytag irányítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik