Nagyvilág

Mérsékelt iszlamista párt lett a tunéziai parlament legerősebbje

A kormányzó mérsékelt iszlamista en-Nahda lett a legerősebb párt a tunéziai parlamentben, miután több képviselő kilépett a vele közösen kormányzó, az államfő vezette világi Nidáa Tunisz nevű párt frakciójából, mert nem nézi jó szemmel a pártelnök fiának egyre erősödő befolyását. Az eddigi legerősebb parlamenti pártból az elmúlt napokban összesen 19-en távoztak – hétfőn ketten -, és ezzel 67 fősre fogyatkozott a képviselőcsoportja a 217 fős parlamentben, míg a vele együtt kormányzó en-Nahda pártnak kettővel több mandátuma van.

A koalíciós erőviszonyok megváltozása egyelőre nem jelent veszélyt a kormány fennmaradására, de a Nidáa Tunisz lemorzsolódása olyan időben zajlik, amikor a demokratikus átmenete miatt mintapéldának tekintett észak-afrikai országnak a dzsihadista erőszak jelentette veszéllyel kell szembenéznie. Elemzők szerint a történtek fényében nehezebb lesz keresztülvinni a parlamenten a nemzetközi hitelezők által követelt reformokat, lefaragni a közkiadásokat és megadni a kezdő lökést a tavalyi három súlyos terrortámadás miatt megrekedt gazdaságnak.

Új pártot alapítanának

Az ellentétek tavaly lángoltak fel Bédzsi Káid esz-Szebszi államfő vezette, eddigi legerősebb parlamenti pártban. Vita bontakozott ki az elnök fia, Háfed vezette, illetve az egyik pártalapító, Mohszen Marzuk vezette szárny között. Marzuk pártfrakciója attól tartott, hogy Háfed ellenőrzése alá akarja vonni a pártot, és félelmei beigazolódását látja abban, hogy vasárnap őt nevezték ki a központi bizottság jogi képviselőjévé és főtitkárává. A Marzuk vezette szárny képviselői ezt nemtetszéssel fogadják, a Ben Ali-korszakra jellemző autokratikus vonások visszatérését látják ebben, az ellenpólus képviselői ugyanakkor elutasítják dinasztikus pártvezetési stílus vádját. A Nidáa Tuniszból távozó képviselők – köztük Marzuk – új pártot akarnak alapítani.

A Nidáa Tunisz 2013-ban, az en-Nahda vezette kormány elleni tiltakozások idején alakult politikai párttá, a rákövetkező évben pedig legyőzte a választáson a mérsékelt iszlamistákat, hogy ezután velük közösen alakítson kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik