Nagyvilág

Már idén felhagy az elefántos mutatványokkal két nagy amerikai cirkusz

elefántbébi (Array)
elefántbébi (Array)

Állatvédelmi okokból a tervezettnél két évvel hamarabb, már 2016 májusában felhagy elefántos mutatványaival a két nagymúltú amerikai cirkuszi társulat, a Ringling Brothers és a Barnum & Bailey – jelentette be hétfőn közleményben a cirkuszokat működtető Feld Entertainment alelnöke, Alana Feld. A bejelentés szerint májusban a vándorcirkuszokban fellépő összes ázsiai elefántot áttelepítik a konzorcium floridai elefántmenhelyére, ahol szaporítással és orvosi kutatásokkal próbálják megmenteni a fenyegetett fajt.

A cirkuszcsoport tavaly márciusban azt közölte, hogy az állatvédők bírálatai nyomán 2018-ig kivonja a porondról 13 cirkuszi elefántját. A hétfői közlemény nem okolja meg, hogy miért hozták előbbre a határidőt.

A Feld érdekeltségébe tartozó cirkuszok 145 éve állnak fenn, és mindig is szerepeltettek műsorukban elefántokat. Az állat szimbóluma lett a The Greatest Show on Earth című legendás műsoruknak.

Az Egyesült Államokban jelenleg 250 elefánt él fogságban, közülük 26 a Ringling cirkusznál született. A Ringling Brothers 2011-ben 270 ezer dolláros bírságot fizetett ki, csak hogy leálljon egy hatósági vizsgálat, amely az állatok állítólagos bántalmazása címén indult ellene.  Más állatokat, például tigriseket, oroszlánokat, lovakat vagy kutyákat, továbbra is foglalkoztatnak a két nagy amerikai cirkusz műsoraiban.

A Center for Elephant Conservation nevű floridai menhelyen jelenleg 42 nyugalmazott cirkuszi elefánt él.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik