Külföld
Volunteers guide a group of refugees from the central station to waiting coaches on their transit to Sweden at the central station in Rostck, Germany, 3 November 2015. Most refugees continue to travel on train to Sweden rather than taking the ferry connections. Photo: Bernd Wuestneck/dpa

Korlátoznák a menekültek befogadását Salzburgban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 01. 11. 13:25

Szigorúbb migrációs politikát, befogadási létszámkorlátot és a menekülteknek folyósított szociális támogatás csökkentését szorgalmazza az ausztriai Salzburg tartomány vezetője.

Wilfried Haslauer az osztrák televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy kérdéses a fennálló szociális rendszer igazságossága. A menekültstátusszal rendelkezők még nem járultak hozzá Ausztria szociális ellátórendszeréhez – jelentette ki a néppárti politikus, majd feltette a kérdést: miért kellene ugyanolyan mértékű juttatásokat kapniuk a menekülteknek, mint Ausztria lakosainak.

Javaslata szerint olyan feltételekhez kellene kötni a támogatást, mint a nyelvtanfolyamok sikeres elvégzése, az integrációra való hajlandóság vagy az iskolai képesítés megszerzése.

Haslauer figyelmeztetett: Ausztria és az Európai Unió hamarosan “a szakadék szélére kerülhet”, amennyiben a téli hónapokban nem készül fel a határok biztosítására és a menekülthelyzet kezelésére. Szerinte a befogadás felső létszámkorlátját a tartományi vezetők és a kormány január 20-ára tervezett találkozóján közösen kellene meghatározni.

A salzburgi vezető nyilatkozatára reagálva Josef Ostermayer kancelláriaminiszter a menekültek igazságos európai elosztását és az unió határain felállítandó regisztrációs központok (hot spotok) szükségességét hangsúlyozta.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a menekültek befogadásának azonnali leállítását javasolta, a Caritas segélyszervezet elnöke, Michael Landau viszont az emberi jogokra hivatkozva a befogadott menekültek létszámkorlátja és a menekültstátus megszerzésének szigorítása ellen emelt szót.

Salzburgban augusztus vége óta csaknem 300 ezer bevándorlót láttak el. Jelenleg is naponta több százan érkeznek a tartományba és arra várnak, hogy továbbutazhassanak Németország felé. A tartományban 5000 migráns, főleg szíriai, iraki és afganisztáni ember kap alapellátást. A menekültkérdés igencsak megosztja a város lakosságát, mivel a migránsok között sok olyan is van, aki nem háború sújtotta övezetből érkezett.

A szilveszter éjjeli kölni esetekhez hasonló, nők elleni erőszakos molesztálás miatt számos bejelentést tettek Ausztriában is. A legtöbb, eddig összesen nyolc feljelentés a salzburgi rendőrséghez érkezett. Hat bejelentett bűneset szilveszter éjszakáján történt, de december 26-án, valamint január elején is követtek el támadásokat nők ellen.

Három esetet már kivizsgáltak, egy 23 éves szíriai férfit, valamint egy 24 és egy 28 éves afgán férfit gyanúsítanak. A salzburgi rendőrség tájékoztatása szerint arról azonban még nem lehet tudni, hogy szervezett támadásokról van-e szó, és lehet-e kapcsolatot találni az egyes elkövetők vagy elkövetőcsoportok között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.