Nagyvilág

Szilveszteri erőszak: Kölnben már több mint félezer feljelentést tettek

Eddig 31 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Hamburgban 133 bejelentést kaptak a rendőrök.

A kölni rendőrség tájékoztatása szerint már több mint 500 feljelentés érkezett a szilveszteri erőszakos cselekmények miatt. Heiko Maas német igazságügyi miniszter közölte: a hatóságoknak mielőbb fel kell tárniuk, hogy a Kölnben és más városokban történt támadások között van-e kapcsolódás.

A kölni rendőrkapitányt kirúgták, miután egy ezerfős bűnözői csoportnak lehetősége nyílhatott kirabolni és szexuálisan zaklatni a szilveszteri rendezvényen résztvevő nőket, egy minden bizonnyal koordinált támadás keretében.

A rendőrség vasárnapi közlése szerint 516 büntetőfeljelentést tettek a tíz nappal ezelőtti erőszak áldozatai, ezek negyven százaléka szól szexuális zaklatásról. Eddig 31 gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük tizennyolcan menedékkérők.

Hamburgban, valamint Svédországban és Finnországban is történtek hasonló bűncselekmények. A hamburgi rendőrséghez 133 bejelentés érkezett, ott eddig egyetlen gyanúsítottat sem sikerült azonosítani. Az áldozatok az elkövetőket „afrikai, arab vagy dél-európai kinézetűként” írták le.

„Természetesen elképzelhető, hogy az elkövetők ugyanahhoz a csoporthoz tartoztak, de az eddigi leírások különbözőek” – mondta egy rendőrségi szóvivő arra a kérdésre, hogy van-e párhuzam a nagyobb kiterjedésű kölni eseményekkel. (The Independent, AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik