Nagyvilág

Nehézbombázóval fenyítette Amerika Észak-Koreát

A miheztartás végett megreptették a B-52-est a demilitarizált zóna közelében.

Vasárnap a Dél- és Észak-Koreát elválasztó demilitarizált övezet közelében, alacsonyan repült egy amerikai B-52-es nehézbombázó, melyet egy amerikai F-16-os és egy dél-koreai F-15-ös vadászgép kísért. A bevetéssel az Észak-Korea által szerdán bejelentett hidrogénbomba-kísérletre reagáltak.

Terrence O’Shaughnessy főparancsnok kijelentette: az Egyesült Államok elkötelezett Dél-Korea megvédése és a Koreai-félsziget stabilitásának megőrzése mellett.

A mostanit megelőzően 2013-ban hajtott végre kísérleti atomrobbantást Észak-Korea. Ekkor az Egyesült Államok azzal reagált, hogy B-2-es lopakodó bombázókkal hajtott végre repülést Dél-Korea fölött. Az észak-koreai vezetés erre válaszul atomcsapással fenyegette meg Amerikát.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesülései szerint az Egyesült Államok atommeghajtású repülőgép-hordozót is küldene a Koreai-félsziget közelébe, de az amerikai haderő részéről ezt egyelőre nem erősítették meg.

Vasárnap egyébként az észak-koreai pártlap, a Rodong Sinmun szerkesztőségi cikkében békemegállapodást sürgetett az Egyesült Államokkal. A lap szerint ez Észak-Korea hosszútávú érdeke, és csak ez garantálhat békét a Koreai-félszigeten.

Korábban egyébként az Egyesült Államok és Kína is kilátásba helyezte a kapcsolatok javítását, ha Észak-Korea felhagy az atomkísérletekkel, Kim Dzsong Un ugyanakkor kijelentette: senkinek nincs joga kritizálni ezeket. (The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik