Külföld

Iszlámellenes fáklyás felvonulást terveznek Olaszországban

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 10. 13:58

Négy marokkói bevándorló riasztópisztollyal imitált iszlám államos kivégzést öt fiatalon Vignola városában, amely  után az ellenzékben lévő Északi Liga pártja tüntetést hirdetett meg vasárnapra.

Az Emilia-Romagna tartomány huszonötezer lakosú városában tartózkodási engedéllyel élő huszonéves muzulmán férfiak öt olasz fiatalkorút fenyegettek meg az utóbbi napokban.

Tréfával magyarázták a fenyegetősést

Négy marokkói bevándorlóról van szó.  Öt 16-17 éves olasz fiút riasztópisztollyal ijesztgettek az Iszlám Állam terroristáinak videóin látott kivégzéseket utánozva. Azt a kérdést is a fiataloknak szegezték, hogy Istenben vagy Allahban hisznek-e. A fiatalok szülei jelentették az esetet a hatóságoknak. A muzulmán férfiak ezzel egy időben önként jelentkeztek a csendőrségen azt állítva, hogy tréfáról volt szó. A pisztolyt is átadták. Az ügyben vizsgálat indult.

Bizonyos tettek elfogadhatatlanok, az ügyészségtől példamutató választ várunk. Nincsen semmilyen tréfa abban, hogy muzulmán fiatalok a terroristákat utánozzák, a történteket nagyon is komolyan kell venni!

– nyilatkozta Gianluca Vinci, az Északi Liga tartományi főtitkára, a demonstráció szervezője.

Mauro Smeraldi, Vignola független polgármestere “súlyos epizódról” beszélt. A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt helyi szervezete is a négy marokkói azonnali kiutasítását sürgeti. A bevándorlók befogadását szorgalmazó Demokrata Párt (PD) balközép kormányerő is elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy az eset Vignolában törést okozott az olaszok és bevándorlók eddigi békés együttélésében. Ugyanakkor a PD szerint egyszerű vitáról volt szó két csoport fiatal között és nem vallási fanatizmus áll a háttérben. A helyi sajtóértesülések szerint a muzulmán fiatalok ittasak lehettek.

Gond volt az Alahu Akbar-kiáltással is

Pénteken a Garda-tó partján levő Desenzano del Gardában húsz ott élő pakisztánit kísértek a helyi rendőrségre, miután egy utcai tüntetésen Allahu Akbar (Allah hatalmas) kiáltással vettek részt. A férfiak egy helyi szupermarketet ellátó olasz szövetkezet dolgozói, akiket elbocsátottak állásukból.

A szövetkezet olasz és nem olasz tagjai a szupermarket előtt tüntettek és a megmozduláson résztvevő egyik pakisztáni Allahu Akbart-t kiáltott. Többi társa Allahu Akbarral válaszolt neki. A tüntetést felügyelő olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság (Digos) emberei vitték őket a rendőrségre, ahol azonosították őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.