Nagyvilág

A lengyel miniszter kijátszotta a náci kártyát

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szerint rossz emlékeket idéz, ha egy német politikus Lengyelország felügyelet alá helyezését sürgeti.

 

Ziobro a több lengyelországi hírportálon közzétett levelében a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos által a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak január elején adott interjúra reagált. Oettinger az interjúban a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót, többek között a lengyel médiatörvény akkor tervezett módosítása miatt. A kis médiatörvénynek nevezett módosítás közben hatályba is lépett.

Egy lengyel tiszt unokája vagyok, aki a második világháború alatt a földalatti Honi Hadseregben a német felügyelet ellen harcolt

– áll Ziobro levelében, melyben a politikus nagyobb visszafogottságot és objektivizmust kér Oettingertől.

Ziobro felháborodását fejezi ki, hogy a német biztos nem reagált, amikor a német média több napon keresztül nem tudósított a szilveszter éjszakáján több német városban elkövetett szexuális támadásokról. “A német média ezzel kapcsolatos cenzúrázása megdöbbentette a világ közvéleményét” – írja a lengyel politikus, hozzátéve, hogy hiába várta Oettinger határozott reakcióját a tájékoztatás jogának “ilyen kirívó megsértésére”. “Azon keserű következtetésre jutottam, hogy Ön számára könnyebb más országokról, az ottani sajtószabadság fiktív veszélyeztetettségéről beszélni ahelyett, hogy saját hazájában fennálló cenzúrát bírálja” – szögezi le a lengyel miniszter.

Ziobro kilátásba helyezi: a lengyel parlament a következő hónapokban egy átfogó médiatörvényt dolgoz ki,a mely “demokratikusabb megoldásokat” tartalmaz majd, mint a Németországban érvényes jogszabály. A lengyel politikus ezzel kapcsolatban rámutatott: Németországban a közmédia regionális csatornáinak vezetését a tartományi kormányok nevezik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik