Nagyvilág

Elérkeztünk az elnökválasztási kampány kivégzőosztagos részéhez

Egymást kezdték el marni a Donald Trump megállítására leginkább esélyes jelöltek New Hampshire-ben, reménykedve, hogy második helyen végezhetnek a milliárdos üzletember mögött az állam kulcsfontosságú előválasztásán. Közben egy újabb politikus is versenybe szállt, aki programja alapján rendkívül sikeres is lehetne, még sincs esélye bekerülni a Fehér Házba.

Már csak a második helyért küzdenek a Trumppal szemben még valamennyire esélyes republikánus jelöltek New Hampshire-ben, teljesen feladva a reményt, hogy legyőzhetik őt az északkeleti államban. A Time cikke szerint már csak imádkozni tudnak azért, hogy a választás napján mégsem szavaznak rá annyian, mint azt a közvélemény-kutatások mutatják. Ennek fényében már nem is támadják olyan nagy vehemenciával és energiájukat inkább a többi jelöltre fordítják, hogy megszerezzék a győzelemmel is felérő második helyet.

Az „Anti-Trump Ligában” esélyesnek számító Ted Cruz, Marco Rubio, Chris Christie és Jeb Bush egyre többet és többet foglalkoznak egymással, miközben az őket támogató „független” kampányszervezetek (PAC) egymás után teszik közzé negatív kampányhirdetéseiket. „Elérkeztünk a kampány kivégzőosztagos részéhez” – jellemezte a hangulatot Larry McCarthy, a Jeb Busht támogató  Right to Rise szuper PAC kampánystratégája. „Olyan, mint Quentin Tarantino filmjének a vége, amikor mindenki mindenkire lő” – tette hozzá a legendás reklámszakértő.

Az összecsapásokból mi most itt csak egyet emelnénk ki, mint ami jól mutatja, milyen stílusra kell számítaniuk a New Hampshire-i választóknak. Chris Christie – aki búcsút is inthet a versenynek, ha nem szerepel jól az előválasztáson – egy konzervatív rádióműsorban kijelentette: a nem elég harcedzett Marco Rubiónak semmi esélye sem lenne Hillary Clintonnal szemben, aki „megpaskolja a buksiját és ki fogja vágni a szívét”, ha összekerülnek.

Chris Christie és Marco Rubio egy augusztusi vita után.
Chris Christie (jobbra) és Marco Rubio egy augusztusi vita után.

És akkor nézzük, mint csinál Trump

A legnépszerűbb republikánus jelölt mindeközben folytatta kedden megkezdett támadását legfőbb riválisa, Ted Cruz ellen, akinek egyre nagyobb esélye van arra, hogy a legelső, iowai előválasztáson legyőzze az ingatlanmágnást. Ahogy arról már beszámoltunk, „A Donald”  a Washington Postnak adott interjújában megkérdőjelezte, hogy a Kanadában született texasi szenátor jogilag „született amerikainak” számít-e, ami feltétele annak, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Kijelentéseit szerdán megismételte a CNN-nek adott interjúban, azt állítva, hogy ő igazából csak segíteni akar Cruznak, akit kedvel, és csak az aggodalom vezérli, nehogy baja legyen a kérdésből. Ezután John McCain egykori republikánus elnökjelölt is „jogos kérdésnek” nevezte a felvetést, hogy esetleg mégsem lehet elnök Cruz, mert Kanadában született. Erre válaszul Trump csütörtökön a Twitter-oldalán adott „ingyenes jogi segítséget” Cruznak, azt tanácsolva, hogy kérjen bírósági állásfoglalást, mielőtt a demokraták ezzel támadnák meg.

És ezzel szépen elérte, hogy Cruznak már napok óta emiatt kell magyarázkodnia, ahelyett, hogy saját üzenetét kürtölné szét a sajtóban.

Donald Trump és Ted Cruz a december 15-ei republikánus televíziós vitán, Las Vegasban.
Donald Trump és Ted Cruz a december 15-ei republikánus televíziós vitán, Las Vegasban.

A Cruz állampolgárságával kapcsolatos csörtébe még a Fehér Ház is beszállt. Az elnöki szóvivő „ironikusnak” nevezte, hogy egy Kanadában született politikus lehet a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben republikánus politikusok (köztük leghangosabban Trump) éveken át hangoztatták, hogy Barack Obama nem lehetne amerikai elnök, mert nem amerikai születésű.

Trump mindeközben még arra is talált időt, hogy nekimenjen egy kicsit Hillary Clintonnak, férje hűtlenségét használva fel ellene egy, az Instagramon közzétett videóban, amiről itt számoltunk be részletesebben. Bill Clinton nem volt hajlandó válaszolni Trump támadására, amikor újságírók választ próbáltak kiszedni belőle. „Lesz rá elég idő, ha ő lesz a republikánusok elnökjelöltje” – jelentette ki a feleségének kampányoló politikus.

Mindeközben egy új jelölt szállt be a versenybe

Szerdán bejelentette indulását Gary Johnson, a demokrata többségű Új-Mexikó rendkívül népszerű egykori republikánus kormányzója, aki még a győzelemre is esélyes jelöltje lehetne mindkét nagy pártnak. De világnézete hiába áll a közel az amerikai választókéhoz (gazdasági kérdésekben konzervatív, társadalmi kérdésekben liberális), a Moun Everestet is megmászó üzletembernek semmi esélyes sincsen bekerülni a Fehér Házba, hiszen nem a két nagy párt, hanem a Libertariánus Párt színeiben indul. Tudja ezt ő is. Elmondása szerint azért száll be a versenybe, hogy „a józan ész hangjai” is megjelenjenek a kampányban.

Kérdés, meg fogja-e azokat hallani bárki is, vagy elnyomja Trump és a többi jelölt üvöltözése. Erre valószínűleg mindenki tudja a választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik