Nagyvilág

Százmilliókat érő Stradivarit hagyott a vonaton egy hegedűs

Élete leghosszabb perceit élhette át egy fiatal amerikai hegedűs, aki valahogyan elfeledkezett a nála lévő, 2,6 millió dollárt érő Stradivariról, és a majdnem háromszáz éves hangszert egy vonaton felejtette a németországi Saarbrückenben – közölte a helyi rendőrség. Szerencséjére hamar feltűnt neki, hogy a poggyásztartóban felejtette a nagyjából 750 millió forintot érő hegedűt, és azonnal értesítette a rendőrséget.

A rendőröknek végül egy kisebb kutatás után sikerült megtalálniuk a közben egy másik szerelvényre kapcsolt kocsit, amivel a nő utazott, és rá is bukkantak a Stradivarira. Az egy perccel a vonat indulása előtt megszerzett hangszert végül visszaadták a nőnek, miután papírokkal bizonyította a tulajdonjogot.

A helyi rendőrség a közleményében nem nevezte meg a nőt, csak fiatal amerikai hegedűsként hivatkoztak rá. A rendőrség közlése szerint a kérdéses hangszer egyébként az 1972-es “General Dupont Grumiaux Stradivarius”volt.

A “General Dupont Grumiaux” hegedűt korábban Jennifer Koh amerikai hegedűművész használhatta mielőtt amerikai tulajdonosa visszavette tőle. 2014 december 11-én egy kínai gyűjtő vásárolta meg, 11 millió dollárért. Ez az első Stradivari, ami kínai tulajdonba került. Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy tényleg ugyanarról a hangszerről van szó, amit most a német vonaton hagyott a hegedűs.

Nem ez az első eset, hogy egy Stradivarit valaki csak úgy egy vonat felejtett. 2012-ben Svájcban történ hasonló eset, akkor a berni pályaudvaron, a talált tárgyak osztályán adta le a hangszert egy ismeretlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik