Nagyvilág

Juncker szerint nem valószínű, hogy az Európai Bizottság megbünteti Lengyelországot

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön azt mondta, nem valószínű, hogy az Európai Unió bármiféle büntetést szabna ki Lengyelországra az új kormány széles körben bírált törvénymódosításai miatt.

Juncker a jövő héten Lengyelországban tárgyal egyebek közt a lengyel médiatörvény módosításáról, továbbá annak kilátásairól, hogy az EU olyan felülvizsgálati eljárást kezdeményezne, amely Lengyelország szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethetne a 28 tagú unióban a szervezet alapszerződésének 7. cikkelye alapján. Juncker szerint valószínűtlen ilyen következmény.

“Jelenleg is tárgyalunk Lengyelországgal, és nem akarok találgatni a jövőbeli történésekről, de nem hiszem, hogy a 7. cikkely alkalmazásáig fajulna el a dolog. Ne dramatizáljuk túl a dolgokat, nem öklözünk Lengyelországba” – mondta Juncker Amszterdamban egy sajtóértekezleten.

Az Európai Bizottság elnöke két nappal azután mondta mindezt, hogy Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa felszólította Andrzej Duda lengyel államfőt, hogy ne írja alá a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

A lett biztos azt írta az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács honlapján közzétett felhívásában, hogy a lengyel parlament által múlt héten elfogadott módosítás közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonná a közmédiát azáltal, hogy az eddig több részvénytársaság keretében működő közrádió és köztévé vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki. Rámutatott arra, hogy ez nem felelne meg a strasbourgi székhelyű tanács által elfogadott alapelveknek, amelyek szerint a közszolgálati médiának mentesnek kell lennie politikai vagy gazdasági befolyástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik