Külföld

Századik születésnapján kapott orvosi diplomát a kárpátaljai férfi

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 01. 05. 18:54

A második világháború előtt félbe kellett hagynia a tanulmányait.

Több mint hetven év késéssel, századik születésnapján vette át tiszteletbeli orvosi diplomáját a brnói egyetemtől a kárpátaljai származású Schwimmer Zoltán.

A férfi nyolc éve Izraelben él. Századik születésnapjára esett hatvanötödik házassági évfordulója is, az alkalomra több, mint 150 vendég gyűlt össze. Netanya város képviselője is ott volt, a századik születésnap alkalmából oklevelet adott át.

Schwimmer Zoltán azért csak sok évtizedes késéssel kapott egy tiszteletbeli diplomát, mert 1938-ban, három év után abba kellett hagynia tanulmányait. Visszatért Magyarországhoz visszakerült szülőfalujába, Dolhába, de hamarosan behívták munkaszolgálatra. Végigharcolta a keleti frontot, majd deportálták Auschwitzba. Több tábort megjárt, végül Bergen-Belsenben szabadult.

A táborokban nagy hasznát vette orvosi tanulmányainak, olykor kezdetleges eszközökkel még fejsérüléseket is összevarrt. A háborút fiútestvéreivel túlélte, majd az Egyesült Államokba ment, ahol textilüzletbe fogott.

New Yorkban feleségül vett egy szintén a Kárpátaljáról származó nőt, két kislányuk is született, de nem felejtette el a múltat. Nyugdíjas korában elkészítette a holokauszt során odaveszett dolhai zsidó családok összeírását. Izraelbe 92 évesen, lányai után költözött. (MTI)

A fenti képen a dögcédula látható, amit a magyar hadsereg bocsátott ki Schwimmer Zoltán számára a háborúban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.