Nagyvilág

Kritizálták a kínai kormányt, eltűntek a kiadó dolgozói

A briteket is nagyon érdekli, mi folyik Hongkongban.

Öt embernek veszett nyoma az elmúlt hetekben Hongkongban, akik egy olyan könyvkiadónak dolgoztak, amely a kínai vezetéssel szemben kritikus műveket jelentetett meg. Az ügyben Philip Hammond brit külügyminiszter is felszólalt, mivel az egyik eltűnt személy brit állampolgár.

Hammond kétnapos látogatáson tartózkodik Pekingben, itt hozta szóba az ügyet kínai kollégája, Van Ji előtt. A kínai külügyminiszter úgy reagált, hogy Lee Bo, akinek a múlt héten veszett nyoma, „elsősorban kínai állampolgár”, és tiltakozott az „alaptalan vádaskodások” ellen.

Hongkong Kína fennhatósága alá tartozik, de különleges közigazgatási területnek számít. 1997-ig brit gyarmat volt, majd visszakerülése után nagyfokú autonómiát élvezett, ami az országban máshol nem tapasztalható mértékű szólásszabadsággal is jár. Ennek ellenére sokan úgy vélik, Kína fokozatosan szűkíti a szabadságjogokat.

Hétfőn egyébként arról adtak hírt, hogy az eltűnt Lee küldött egy faxot a kiadónak arról, hogy „nyilvánosságra nem tartozó ügyek elintézése miatt” elutazott Kínába. Felesége ezután visszavonta a férje eltűnése ügyében tett feljelentést. Több hongkongi törvényhozó és emberi jogi aktivista viszont kétségbe vonta a fax hitelességét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik