Nagyvilág

Svédország bevezette a határellenőrzést

Túl sok menekült érkezett a túlcsordult Svédországba, ezért senki sem engednek át az Öresund-hídon Dániából ellenőrzés nélkül.

Hogy megakadályozza a migránsok beáramlását, Svédország bevezette a határellenőrzést a Dániával közös schengeni határain – írja a BBC. Az mindegy, hogy mivel akar átmenni az ember a határon, akár komppal, akár autóval, busszal vagy vonattal a két országot összekötő Öresund-hídon, nem léphet be Svédországba dokumentumainak ellenőrzése nélkül.

A Koppenhága és Malmö közti vonatokkal ingázóknak mostantól át kell szállniuk a koppenhágai reptér vasútállomásán, és csak személyazonosságuk megvizsgálása után mehetnek tovább. A peron mentén kordonokat is felállítottak. Az új rendszert megszokni azért lesz nehéz, mert ingázók ezrei használják nap mint nap az Öresund-hidat. A vasúttársaságok jelentős késésekre számítanak, a 40 perces vonatút 70 percesre nőhet.

LERNACKEN 2015-11-12  The Oresund bridge pictured from Lernacken on the Swedish side of the Oresund strait November 12, 2015. Sweden temporarily reinstated border controls at noon Thursday.  Photo: Erland Vinberg / TT kod 10510   **  SWEDEN OUT  **
Az Öresund-híd a svéd oldalról nézve. Fotó: Erland Vinberg / TT kod 10510

Svédországban tavaly 150 ezer menedékkérelmet adtak be, az egyik legtöbbet Európában (összesen 1 millió migráns érkezett a kontinensre 2015-ben). A svédek a rengeteg menekült miatt kérvényezték, hogy felfüggeszthessék a schengeni szabályokat. Decemberben a fentiek miatt az SJ svéd vasúttársaság már közölte, nem képes ellenőrizni az utasait, ezért felfüggeszti a Dániába közlekedő vonatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik