Nagyvilág

Leállítja a Dániába tartó vonatokat a svéd vasút a menekültek miatt

Január 4-től nem robog át több svéd személyvonat az Öresund-hídon, mert a kormány kötelezte a társaságot, hogy minden utas okmányait vizsgálja át.

A svéd állami vasúttársaság (SJ) bejelentette hétfőn, hogy január 4-től ideiglenesen leállítja a személyszállítást Dánia és Svédország között, mivel képtelen eleget tenni az utasok ellenőrzését előíró kormányzati rendelkezésnek, ami a menekültáradat megfékezését célozza. A vasúttársaság járatai a svédországi Malmö és Koppenhága, illetve a kastrupi repülőtér között nem közlekednek majd.

A svéd parlament, a Riksdag múlt csütörtökön döntött arról, hogy a kormány január 4-től az utasok személyi okmányának ellenőrzésére kötelezheti egy legfeljebb hathónapos időtartamra az Öresund szoros fölötti hídon közlekedő buszok és vonatok, valamint a tengeri kompok munkatársait. Az előterjesztést 175 szavazattal fogadták el 39 ellenében. Az új szabály értelmében megbüntetik azokat a vállalatokat, amik fényképes igazolvány nélkül szállítanak utasokat Svédországba.

Dánia előzőleg óva intette Svédországot az intézkedéstől, mondván, annak súlyos következményei lesznek annak a több ezer dánnak és svédnek az életére, akik nap mint nap ingáznak a két ország között.

Monica Berglund, az SJ szóvivője az SVT svéd közszolgálati tévének azt mondta, hogy egy gyorsvonatról van szó, és nincs elég idő a személyi okmányok ellenőrzésére. A társaság közölte, hogy addig nem indítja újra járatait, amíg nem találnak a problémára egy működőképes megoldást.

A két ország között vasúti összeköttetést biztosító másik társaság, az Öresundstag ellenben közölte, hogy január 4. után is működteti járatait, de az utasok személyazonosságának ellenőrzése miatt késésekre lehet majd számítani – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik