Nagyvilág

Japán úgy döntött, ideje lezárni a világháborút

Nagy évértékelőt tartott a japán miniszterelnök, amiben nagy terveket vázolt. A legfontosabb, hogy megállapodna végre Oroszországgal a Kuril-szigetekről.

Abe Sindzó japán miniszterelnök hétfőn a parlament felsőházában ismertette idei bel- és külpolitikai terveit, és ezek közül kiemelte, hogy újra akarja kezdeni a párbeszédet Oroszországgal a második világháborút lezáró békeszerződés megkötéséért.

Abe elmondta, “megtesz mindent” azért, hogy biztosítsa a Liberális Párt és az Új Komeitó alkotta koalíció többségét a törvényhozás felsőházában. Cáfolta azokat a spekulációkat, miszerint a képviselőház feloszlatását fontolgatná, hogy a parlament két házában nyáron egyszerre tarthassák meg a választásokat.

Szólt arról is, hogy idén májusban Japánban tartják a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport csúcsát. A fórumon szeretné megvitatni a világ gazdaságát fenyegető bizonytalanság, a terrorizmus elleni küzdelem, a szegénység és a fejlesztés problematikáját, továbbá az ázsiai-csendes-óceáni régióval összefüggő kérdéséket.

Rendezni kéne a Kuril-szigeteket

Abe síkra szállt a Japán és Oroszország közötti legfelsőbb szintű párbeszéd folytatása mellett azért, hogy rendezni lehessen a köztük meglévő vitás kérdéseket. Japán és Oroszország a világháború óta nem kötött egymással békeszerződést a Szovjetunió által a háború végén megszállt déli Kuril-szigetek – japán szóhasználattal az “északi szigetek” – hovatartozásáról folyó vita miatt. Az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán határán található vulkanikus szigetcsoport négy déli tagjára – Kunasirra, Habomaira, Sikotanra és Iturupra – Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt.

A Krím tavalyi orosz annektálása után azonban – amit Japán és a nyugati nagyhatalmak elítélnek – a tárgyalások zsákutcába kerültek. Abe kijelentette: “a legmagasabb szintű párbeszéd nélkül nem lehet az északi szigetek problémakörét rendezni”, és keresik a módját egy ilyen párbeszédnek. Hozzátette, Vlagyimir Putyin orosz elnök és ő is egyetért abban, nem normális, hogy a két állam között nincs a világháborút lezáró szerződés. Putyin Japánban teendő látogatásának lehetőségéről csak azt mondta, hogy arra a legmegfelelőbb időben kerülhet sor.

A miniszterelnök üdvözölte, hogy Japán, Kína és Dél-Korea tavaly novemberben – 2012 óta először – ismét tartott háromoldalú találkozót. Idén Japán lesz a házigazdája a hármas csúcsnak. Abe – miközben úgy vélekedett, hogy normalizálódik Japánnak a közvetlen szomszédaival gyakran feszült viszonya – reményét fejezte ki, hogy további haladást érnek el ezen a területen, és a következő háromoldalú csúcstalálkozó eredményes lesz – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik