Nagyvilág

Erős földrengés tépázta meg Indiát

Manipur állam fővárosát, Imphalt eléggé hazavágta a rengés. Egyelőre hat halottról és több mint száz sérültről tudnak.

A Richter-skála szerinti 6,7-es erejű földrengés rázta meg India északkeleti Manipur államát és a környező területeket hétfőre virradó éjjel, a földmozgásnak legalább kilenc halálos áldozata és több mint kétszáz sérültje volt.

A rengést a szomszédos Mianmar és Banglades területén is érezni lehetett. Az Egyesült Államok földtani intézete (USGS) szerint 98 millióan élnek a földmozgás által érintett területeken. A rengés számos házat megrongált és több épületet összedöntött Manipur székhelyén, a 250 ezres Imphal városában, a telefonösszeköttetés és az áramellátás is megszakadt a térségben.

Az indiai meteorológiai hivatal szerint a földrengés epicentruma 17 kilométer mélyen volt a manipuri Tamenglong körzetben, a mianmari határ közelében, Imphaltól 35 kilométerre északnyugatra. A katasztrófa-elhárítás szerint Imphalban és környékén hat ember életét vesztette, halálukat a rájuk omlott törmelék okozta. A városban és körzetében több mint százan megsérültek.

Sajnos ez csak a kezdet

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a rengés által érintett területen sokan laknak kisebb, nehezen megközelíthető és rossz infrastruktúrával rendelkező településeken, és ezek nagy részéről még nem érkeztek információk. Ezért lehet, hogy a halálos áldozatok és sérültek száma tovább fog nőni.

Helyszíni beszámolók szerint a földrengést a Manipurral szomszédos Asszám államban is érezni lehetett, az állam legnépesebb településén, Gauhátiban az emberek az utcára menekültek. Hasonló jelenetek játszódtak le Nyugat-Bengál fővárosában, az elővárosaival együtt 15 milliós Kolkatában is, ami a földrengés epicentrumától 600 kilométerre fekszik – írja az MTI.

Bangladesben az emberek félelmükben az utcára szaladtak. A helyi sajtó értesülése szerint három ember szívrohamban halt meg, míg kilencvenen megsérültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik